2022. május 16.
Botond, Mózes napja van

SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták


Fotó: Elendel

Mazsolás-túrós lepény

Hozzávalók 48 kockához:

  • A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 1+3 dl tej
  • 1 kk.+100 g porcukor
  • 20 g élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
  • A töltelékhez:
  • 100 g puha mazsola
  • 2-3 közepes (300 g) krumpli
  • 4 tojás+2 tojásfehérje
  • 100 g porcukor + a szóráshoz
  • 1 kg krémtehéntúró
  • 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 nagyobb biocitrom héja
  • 375-400 g (1 nagy pohár) tejföl

1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).

2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, beáztatjuk langyos vízbe. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét  (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a lecsepegtetett mazsolát, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.

3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. 

4. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranysárgára nem pirul (55-60 perc – tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerint kockákra, rombuszokra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral, és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.

Változatok:

– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét, bár a receptben leírt módon szebben sül meg a teteje.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni).

Italajánlat:

Tea, kávé, cappuccino

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra

Energiatartalom:

178 kcal/kocka

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 0 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 0 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Kalocsai
töltött sertéscomb

Tiszai halászlé

Töltött káposzta

Leveles
tepertős pogácsa

Libatepertő és
hideg libamáj

Marhahúsleves

Diós-mákos bejgli

Aranygaluska
borsodóval

Mákos-meggyes
rácsos

Zserbószelet

Szilvás rózsatorta

Nektarinos-
túrós kocka
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: