SÜTEMÉNYEK > Kelt tészták

Fotó: Elendel
Mazsolás-túrós lepény
Hozzávalók 48 kockához:
- A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 1+3 dl tej
- 1 kk.+100 g porcukor
- 20 g élesztő
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 60 g olvasztott vaj/margarin + a tepsihez
- A töltelékhez:
- 100 g puha mazsola
- 2-3 közepes (300 g) krumpli
- 4 tojás+2 tojásfehérje
- só
- 100 g porcukor + a szóráshoz
- 1 kg krémtehéntúró
- 2 tasak (20 g) bourbon vaníliás cukor
- 1 nagyobb biocitrom héja
- 375-400 g (1 nagy pohár) tejföl
1. A tésztához a lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. A tejet meglangyosítjuk, 1 dl-ben elkeverünk 1 kk. porcukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük-keverjük, felfuttatjuk (10 perc). Eldolgozzuk a maradék 3 dl tejben a tojássárgákat (a fehérjéket félretesszük a töltelékhez), a sót, 100 g porcukrot, majd az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és hólyagosra dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
2. A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, beáztatjuk langyos vízbe. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, hűlni hagyjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, 6 fehérjét (2 kimaradt a tésztából is!) 1 nagy csipet sóval kemény, majd 100 g apránként beleszórt porcukorral tömör habbá verünk. A túróhoz adjuk a krumplit, a tejfölt, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, az alaposan megmosott citrom reszelt héját és a lecsepegtetett mazsolát, végül lazán beleforgatjuk a tojáshabot.
3. Kibéleljük sütőpapírral a sütőbe való peremes, kb. 35x40 cm-es tepsit, a papírt vékonyan megkenjük vajjal/margarinnal. Lisztezett munkalapon kinyújtjuk-kihuzogatjuk a tésztát, a tepsibe terítjük, a széleken kissé felmagasítjuk, villával megszurkáljuk, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket.
4. 180 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje aranysárgára nem pirul (55-60 perc – tűpróba!). A tepsiben hagyjuk langyosra kihűlni, aztán papírostul deszkára emeljük, és tetszés szerint kockákra, rombuszokra-szeletekre vágjuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral, és citromfű-/mentabóbitával díszítjük.
Változatok:
– Készíthetjük úgy is, hogy a töltelékbe csak a tejföl felét és 2 tojássárgáját keverünk, majd a sütési idő utolsó harmadában a maradék tejföllel és tojássárgájával megkenjük a tetejét, bár a receptben leírt módon szebben sül meg a teteje.
– Krumpli helyett adhatunk a töltelékhez 8 ek. búzadarát (grízt) is.
– Élesztős-omlós tésztával is finom (amilyenből a zserbót vagy a bejglit szoktuk sütni).
Italajánlat:
Tea, kávé, cappuccino