DESSZERTEK > Kanalas édességek > Gyümölcssaláták, kompótok

Fotó: Hemző Károly
Narancsos szőlősaláta
borsos dióöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g piros és fehér muskotályos szőlő vegyesen
- 2 narancs
- 40 g dió
- 2 pohár (125g/pohár) krémes állagú, natúr joghurt
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 2 ek. porcukor
- 5 ek. narancslikőr (triple sec)
- szemes feketebors
- 6-8 szőlő- vagy fodros salátalevél
- néhány citromfűbóbita
1. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. A nagyobb szemeket félbevágjuk, ha túl nagyok a magok, eltávolítjuk őket. A narancsokat meghámozzuk úgy, hogy szemernyi se maradjon rajtuk fehér bundájukból, majd a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst, felaprózzuk és a szőlőhöz adjuk. A diót durvára vágjuk.
2. Elkeverjük a joghurtban a vanillincukrot és a porcukrot, hozzáöntjük a likőrt, beleszórjuk a diót, 1-2 tekerésnyi frissen őrölt borsot, és lazán összeforgatjuk a gyümölccsel. Letakarjuk, 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3. Tálaláskor leöblítjük a szőlő-/salátaleveleket, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. Kibélelünk velük egy nem túl mély tálat, belecsúsztatjuk a gyümölcssalátát, és citromfűbóbitákkal díszítve desszertként kínáljuk. A látvány kedvért az asztalnál még egy tekerésnyi frissen őrölt borsot hintünk rá – ettől egészen különleges aromát kap.
Tippek:
Kényeztetésképpen tejszínhabot adhatunk mellé.
Elkészítési idő:
35 perc
+ 1 óra hűlési idő
Energiatartalom:
319 kcal/adag
Nehézségi fok: