EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-
sajtos borda
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg közepes szemű krumpli
- 400 g paradicsom
- 100 g szeletelt, füstölt szalonna (bacon)
- só, bors
- 1/2 kk. provence-i fűszerkeverék
- 4 szelet kicsontozott sertésborda (600 g)
- 1-2 ek. finomliszt
- 4 ek. olaj
- 100 g rokfort vagy márványsajt
- 1-2 szál petrezselyem vagy oregánó
1. A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük, leszűrjük, meghámozzuk. A paradicsomokat megmossuk, felkarikázzuk, 8-10 formás karikát félreteszünk. Kibélelünk a szalonnával egy mélyebb tűzálló tálat.
2. 6 közepes szem kivételével felkarikázzuk krumplit, felét a tálba terítjük, befedjük a paradicsommal, meghintjük sóval és a fűszerkeverékkel, majd a maradék krumpli következik. A félretett 6 krumplit (tojásszeletelővel) karikákra szeljük, kirakjuk velük a tál belső szegélyét.
3. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel szárazra töröljük, szegélyüket 3-4 helyen bevagdossuk (hogy sülés közben ne púposodjanak fel), folpackkal letakarva kissé kiverjük, meghintjük sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel. Az olajat felforrósítjuk, a hússzeleteket mindkét oldalukon 3-3 percig sütjük, majd kissé egymásra csúsztatva a krumpliágy közepére sorakoztatjuk. Befedjük a félretett paradicsomkarikákkal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk a pecsenyelével.
4. 200 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük, aztán tetejére morzsoljuk a rokfortot, és csak annyi ideig sütjük tovább, amíg a sajt ráolvad (10-12 perc). Petrezselyemmel díszítve a sütőedényben tálaljuk. Frissen az igazi! Vegyes idénysalátát adhatunk mellé.
Tippek:
– Gazdagíthatjuk 80 g kimagozott fekete/vörös olívabogyóval is (kalamata), amelyet a sajttal egyidejűleg szórunk a rakottas tetejére.
– Jó vendégváró, akár előző nap is elkészíthetjük, tálalás előtt csak sütni kell, de vigyázat! Ha üveg-vagy cseréptálat használunk, és (természetesen) sütésig a hűtőben tartjuk, hideg sütőben kezdjük a sütést, mert könnyen elpattanhat az edény!
Változatok:
Készíthetjük csirke- vagy pulykamellfiléből is; feta sajttal, illetve 2 gombóc felszeletelt mozzarellával is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor, rozé vagy könnyű vörösbor