TÉSZTAÉTELEK > Tészták hús nélkül

Fotó: Hemző Károly
Gombás-kukoricás
fusilli
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g sampinyon gomba
- 4-5 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb csípős-hegyes paprika
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 szál bazsalikom
- 100 g (konzerv) csemegekukorica
- 1 doboz (400 g) felaprózott konzervparadicsom
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- 500 g fusilli (orsótészta)
- 4 koktélparadicsom
1. A gombát, újhagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a gombát vékony szeletekre, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt karikákra vágjuk. A paprikát megmossuk, ereit-magjait meghagyjuk vagy részben eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet és a bazsalikomot (4 bóbita kivételével) felaprózzuk. A kukoricát leöblítjük, lecsepegtetjük.
2. Felforrósítunk 2 ek. olívaolajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát és az áttört fokhagymát, hozzáadjuk a bazsalikomot és a paradicsomot levével együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félig lefedve 20 percig főzzük-sűrítjük.
3. Nagyobb serpenyőben, felhevítjük a maradék 2 ek. olívaolajat, megpirítjuk benne a gombát, rádobjuk a kukoricát, megszórjuk a petrezselyemmel, sóval és borssal, melegen tartjuk.
4. 5 liter enyhén sós, forrásban lévő vízben (a csomagoláson olvasható főzési idő figyelembevételével) kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, a gombához adjuk, és lazán összekeverjük. Arányosan elosztva 4 mélytányérba szedjük, a tésztahalmok tetejére simítjuk a paradicsommártást, és a félretett bazsalikommal, valamint a koktélparadicsomokkal díszítve azonnal tálaljuk. Reszelt parmezán sajtot kínálunk hozzá.
Italajánlat:
Könnyű vörösbor