VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Villás finomságok

Fotó: Hemző Károly
Kukoricával
töltött paradicsom
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 közepes paradicsom
- só, bors
- 2 cső főtt csemegekukorica vagy 1 doboz konzerv csemegekukorica (400 g)
- 2 szál újhagyma
- 4 ek. fehér borecet
- 1-2 csipet porcukor
- 1 csipet cayenne-i bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 8 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 8-10 bazsalikomlevél
1. A paradicsomokat megmossuk, kalapkájukat levágjuk, belsejüket kivájjuk, kissé besózzuk, és üregükkel lefelé fordítva fél óráig pihentetjük őket, hogy levük elcsorogjon. A kukoricát kettétörjük, körben levágjuk a torzsákról a szemeket (ha konzerv, szűrőtálban bő vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük). Az újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk (egy keveset a zöldjéből is).
2. Az öntethez a borecetben elkeverjük a porcukrot, ízlés szerint sót, borsot és a cayenne-i borsot. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, apránként az olívaolajat, majd lazán beleforgatjuk a hagymát és a kukoricát.
3. Papírkendővel szárazra törölgetjük a paradicsomok belsejét, megtöltjük őket a kukoricasalátával, tálra rendezzük, és 1 órára behűtjük. Tálaláskor a tányér szélét a leöblített bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Változatok:
Olajos öntet helyett joghurttal vagy tartármártással is készíthetjük, amelyben elkeverünk 1 apróra felkockázott almát és 1 nagy csokor finomra vágott petrezselymet is – a csípős íz marad!
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor