SÜTEMÉNYEK > Omlós tészták
Vannak alkalmak, amikor a méltóságteljes torták helyett valami egyszerűbb,
mégis ünnepélyes küllemű édességgel szeretnénk kedveskedni. Ez a francia
„tartelette”, azaz minitorta éppen ilyen: az omlós tésztatálkákban finom krém
és gyümölcs illatozik – hidegbüfék ideális desszertje.

Fotó: Hemző Károly
Nektarin-szeder
tortácskák
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 150 g finomliszt + a formákhoz
- 100+20 g lágy vaj/margarin
- 50+30 g porcukor
- só
- 1/2 biocitrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
- 1 ek. tejföl
- 2,5 dl tej
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 4 nektarin
- 2-3 ek. citromlé
- 8 szem szeder
- 1,2 dl szűrt szőlőlé
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1/2 tasak színtelen tortazselépor






1. A tésztához a lisztet, 100 g vajat/margarint, 50 g porcukrot, 1 csipet sót, a reszelt citromhéjat, a tojássárgákat és a tejfölt keverőtálban vagy aprítógépben összedolgozzuk, majd munkalapra szedve gyors mozdulatokkal éppen csak összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és 1 órára hidegre tesszük.
2. Kikenünk 20 g vajjal/margarinnal és liszttel beszórunk 8 db 10 cm átmérőjű, mini gyümölcstortaformát, és szorosan egymás mellé sorakoztatjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. A tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk, és feltekerjük a nyújtófára. Lazán a formák tetejére terítjük, majd átgurítjuk a peremükön a nyújtófát (A), amely átvágja-leválasztja a tésztahulladékot (ezt majd aprósüteménynek megsütjük).
4. A tésztát a formákba nyomkodjuk, villával megszurkáljuk, tepsire helyezzük. Sütőpapírból vágott kisebb négyzetlapokat terítünk a tetejükre, és 1-2 nagy kanál szárazbabbal/-borsóval lenyomtatjuk (B) (hogy a tészta sülés közben fel ne púposodjon, ugyanis akkor nem marad helye a krémnek). Középső bordamagasságon 10-12 percig sütjük, majd papírostul eltávolítjuk a „nehezéket”, és további 6-8 percre visszatesszük a sütőbe. 10 percig a formákban pihentetjük a tésztatálkákat, aztán rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A krémhez a tejből, a pudingporból és a maradék 30 g porcukorból pudingot főzünk, jéghideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük (C), és megtöltjük vele a tortácskákat (D).
6. A nektarinokat félbevágjuk, kimagozzuk, mindegyiket 3 gerezdre szeljük, megkenjük citromlével, és a krémbe nyomkodjuk. Közepüket 1-1 szem szederrel díszítjük. A szőlőlé és a vanillincukor hozzáadásával (a tasakon olvasható felhasználási javaslat szerint) elkészítjük a tortazselét, (ecsettel) vékonyan megcsöpögtetjük-bevonjuk vele a tortácskák tetejét (E), és hagyjuk megdermedni. Tálalásig hidegen tartjuk. Külön tálkában – például 3-4 ek. őszibarack- vagy mandulalikőrrel bolondított – tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Tippek:
Érdemes fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni, hogy a tészta a krémtől megpuhulhasson. Egyéb, különösen fanyar bogyós gyümölcsökkel is finom; a színek és az ízek harmóniájára azonban mindig ügyeljünk.
Elkészítési idő:
1 óra
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
374 kcal/darab
Nehézségi fok: