KÖRETEK > Zöldségköretek

Fotó: Hemző Károly
Szalonnás
zöldbabköret
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g lapos, zöldhüvelyű bab
- só, bors
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hegyes-csípős paprika
- 1 piros húsú paprika
- 80 g húsos bacon vagy szeletelt szalonna
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 szál bazsalikom
1. A zöldbabot megmossuk, a szárvégeket lecsipkedjük, esetleges „szálkáit” eltávolítjuk, és 2-3 cm-es darabokra aprózzuk. Enyhén sós vízben 4-5 percig főzzük, aztán leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
2. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apróra felkockázzuk vagy hajszálvékony szeletekre gyaluljuk. A kétféle paprikát megmossuk, kicsumázzuk, a hegyes paprika ereit és magjait a kívánt csípősség mértékében meghagyjuk, illetve eltávolítjuk, mindkettőt karcsú csíkokra vagy fél karikákra szeljük.
3. A bacont/szalonnát apró kockákra vágjuk, mérsékelt tűzön megpirítjuk, a pörcöt félretesszük. Zsírjára dobjuk a hagymát és az áttört fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zöldbabot és a paprikaféléket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára, de még ropogósra pároljuk, tálalásig melegen tartjuk.
4. Tálaláskor leöblítjük a zöldfűszereket, levélkéiket lecsipkedjük, (1 bazsalikombóbita kivételével) finomra vágjuk, és lazán a zöldbabhoz keverjük. Csinos tálra halmozzuk, tetejét megszórjuk a szalonnapörccel, és a félretett bazsalikommal díszítjük. Hirtelensültek, grillezett húsok, halak ideális körete.