DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok
Ezt a francia eredetű, gyors, elegáns és finom desszertet egyéb aromás gyümölcsökkel (eper, meggy, őszibarack, szilva, banán, narancs, ananász stb.), illetve ezek mélyhűtött vagy befőtt változatából egész évben készíthetjük.
Amint a neve is jelzi, a maga egyszerűségében is „parfait”, azaz tökéletes!

Fotó: Hemző Károly
Málnaparféhasáb
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
- 200 g málna
- 1/2 citrom leve
- 250 g natúr joghurt
- 3 tojás+ 3 tojássárgája
- 180 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 2,5 dl tejszín
- Az öntethez és a díszítéshez:
- 300 g málna
- 1/2 citrom leve
- 80 g porcukor vagy 3 ek. méz
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 1,5 dl tejszín
- néhány mentalevél
1. A málnát átválogatjuk (lehetőleg ne mossuk meg, mert elázik!), néhány pörgetéssel péppé turmixoljuk, szitakanálban áttörjük, majd elkeverjük a citrom átszűrt levével és a joghurttal. A tojásokat és a tojássárgákat eldolgozzuk a kristály- és vaníliás cukorral, gőz fölött, habverővel sűrű, habos krémmé keverjük. Jégkockákkal lehűtött vízfürdőbe állítva addig verjük tovább, amíg langyosra hűl, és gyakran átkeverve teljesen kihűtjük.
2. A tejszínt kemény habbá verjük, 1/3-át a tojáskrémhez adjuk, apránként beledolgozzuk a málnakrémet, végül lazán beleforgatjuk a maradék tejszínhabot.
3. Egy 1,2-1,3 liter űrtartalmú őzgerincformát kiöblítünk hideg vízzel, és kibélelünk folpackkal úgy, hogy a fóliaszélek és -végek jócskán túllógjanak a peremén. Belesimítjuk a masszát, visszahajtjuk a tetejére a fóliát, és 8-12 órára betesszük a mélyhűtőbe.
4. Az öntethez 20-25 szép szem kivételével összeturmixoljuk a málnát, elkeverjük az átszűrt citromlével és a porcukorral/mézzel, tálkába vagy kisebb üvegkancsóba öntjük.
5. A díszítéshez a habfixálóval kemény habbá verjük a tejszínt, csillagcsőrős habzsákba szedjük. A parfét hosszúkás tálra borítjuk, gerincére habrózsákat nyomunk. Mindegyikbe 1-1 szem málnát ültetünk, a többit a parfé köré szórjuk, meglocsoljuk 1-2 ek. öntettel, mentalevélkékkel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk, mert gyorsan olvad. A szépség kedvéért csak az asztalnál, a jelölések mentén szeleteljük, és a maradék tejszín, valamint öntet kíséretében tálaljuk.
Tippek:
– Ízesíthetjük a málnaöntetet 2-3 ek. málnalikőrrel/-pálinkával is.
– Őzgerincforma helyett azonos űrtartalmú kuglóf-, gyümölcskenyér-, vagy koronaformában is készíthetjük. Ez esetben a masszát a „csupasz” formába töltjük, megfagyasztjuk, a formát tálalás előtt néhány pillanatra óvatosan meleg vízbe mártjuk, majd tálra borítjuk belőle a parfét, a többi ugyanaz.
– Ha édesítőszerrel készítjük, szeletenként akár 55-60 kcal-t is megspórolhatunk.
Elkészítési idő:
35 perc
+ 12 óra hűlési idő
Energiatartalom:
153 kcal/szele
Nehézségi fok: