VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Dél-itáliai specialitás a ricottakrémmel töltött és feltekert, falatnyi padlizsán, amelyet előételként vagy borkorcsolyaként, illetve két étkezés között fogyasztanak.

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-ricottás
padlizsántekercs
Hozzávalók 4 személyre:
- 350 g hosszúkás padlizsán
- só, bors
- 3 ek. (classico) olívaolaj
- 2 kemény paradicsom
- 8-10 bazsalikomlevél a díszítéshez
- A mártáshoz és a töltelékhez:
- 2 nagyobb paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 4+1 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 30 bazsalikomlevél
- 1/4 piros húsú paprika
- 250 g főtt sonka
- 250 g ricotta
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hámozatlan padlizsánokat 1/2 cm vastag, hosszanti szeletekre vágjuk, erősen besózzuk, lejtősre igazított vágólapra/tálcára terítjük, fél órát pihentetjük. Ezután leöblítjük, kinyomkodjuk belőlük a vizet, és 3 ek. felforrósított olívaolajban, több részletben, mindkét oldalukat pirosra sütjük. Papírkendőre terítve hagyjuk kihűlni.
2. A mártáshoz a paradicsomokat 1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe merítjük, aztán meghámozunk, levüket-magjaikat elávolítjuk, húsukat apróra felkockázzuk, tálkába csúsztatjuk. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, 4 ek. olívaolajat, végül 15 finomra vágott bazsalikomlevélkét.
3. A töltelékhez a paprikát és a sonkát felaprózzuk. A sonkát a ricottával, 1 ek. olívaolajjal, a maradék 15 bazsalikomlevéllel, ízlés szerint sóval és borssal aprítógépben habos krémmé turmixoljuk. Habzsákba szedjük, apró hurkákat nyomunk belőle a padlizsánszeletek közepére, megszórjuk a paprikával, szorosan feltekerjük, és nagyobb tálra rendezzük.
4. 2 paradicsomot gerezdekre szelünk, a padlizsántekercsek közé „ékeljük”, bazsalikommal díszítjük, és a paradicsommártás kíséretében tálaljuk. Friss kenyér illik hozzá.
Tippek:
Ricotta helyett készíthetjük fele-fele arányban áttört túróval és sajtkrémmel vagy mascarponéval is.
Italajánlat:
Könnyű fehérbor vagy rozé