2021. szeptember 25.
Eufrozina napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

Az őszibarackkal és málnával készült édességek gyakran viselik a „Melba” elnevezést, noha eredetileg csak a felaprózott őszibarackkal és málnaöntettel gazdagított vaníliafagylalt, a pêche Melba (ejtsd: pés melba) volna jogosult rá. Nevét a párizsi Operaház közelében lévő cukrászda jóvoltából, a világhírű
ausztrál származású, francia operaénekesnőről, Nelly Melbáról (1861–1931)
kapta, aki állítólag előadás után mindig „csak” egy hatalmas adag fagyaltot
fogyasztott vacsorára. Bizonyára nem voltak hangszálproblémái...


Fotó: Hemző Károly

Melba-torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A piskótalaphoz:
  • 2 tojás
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 40 g finomliszt
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 1 biocitrom
  • 750 g tehéntúró
  • 500 g sárga húsú nektarin vagy őszibarack
  • 500 g málna
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 250 g mascarpone
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 100 g hámozott mandula
  • 2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • néhány citromfűlevél
A
B
C
D
E
F

1. A tortalaphoz kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként hozzáadott porcukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Egyenként beleforgatjuk a tojások sárgáját, aztán az étkezési keményítővel és sütőporral összeszitált lisztet, végül a formába simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, rácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A formát elmossuk, ismét kibéleljük sütőpapírral, majd az aljára fektetjük a piskótalapot (A).

2. A krémhez a citromot alaposan megmossuk. A túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk), hozzáreszeljük a citrom héját, levét kinyomjuk. 1 nektarint félreteszünk a díszítéshez, a többit 1 percre forró, majd jéghideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, kimagozzuk, karcsú gerezdekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk 1-2 ek. citromlével. A málnát átválogatjuk, 100 g málnát (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez.

3. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A mascarponét, a vaníliás cukrot és a porcukrot habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat (B) és 2 ek. citromlét, majd több részletben a túróhoz adjuk. A zselatint jól kinyomkodjuk, szelíd tűzön felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal elkeverünk benne 1 nagy kanál túrókrémet, és a krém egészéhez adjuk.

4. A krém 1/3-át a piskótalapra kenjük, elrendezzük rajta a lecsepegtetett nektaringerezdeket, aztán ismét 1/3 rész krém, a málna és a maradék krém következik (C), (D). Alufóliával lazán letakarjuk, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

5. Tálalás előtt a díszítéshez a mandulát durvára vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni. A félretett 1 nektarint meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, a maradék citromlébe forgatjuk, majd szárazra törölgetjük. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.

6. Lehántjuk a tortáról a sütőpapírt, lapos tálra csúsztatjuk, körbekenjük tejszínhabbal, a maradékot pedig szabálytalanul a torta tetejére kócosítjuk (E). Oldalát beszórjuk a mandulával (F), tetejét a nektaringerezdekkel, a félretett málnával és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Készíthetjük
– 400-400 g őszibarackbefőttből és mélyhűtött, gurulós málnából is, amelyet szobahőmérsékleten hagyunk felengedni;
– 1 csomag 26 cm átmérőjű, 3 lapos piskótából is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra dermedési idő

Energiatartalom:

373 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Spárgás
tojáslepény

Tatárbifsztek

Ráksaláta
narancskehelyben

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos
rakott krumpli

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Almás-sajtos
brokkolisaláta

Almás-szőlős
sajtsaláta

Burgundiai
rokfortos körte

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Spenótos papucs
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: