2019. október 24.
Salamon napja van

TORTÁK > Nevezetes torták

Az őszibarackkal és málnával készült édességek gyakran viselik a „Melba” elnevezést, noha eredetileg csak a felaprózott őszibarackkal és málnaöntettel gazdagított vaníliafagylalt, a pêche Melba (ejtsd: pés melba) volna jogosult rá. Nevét a párizsi Operaház közelében lévő cukrászda jóvoltából, a világhírű
ausztrál származású, francia operaénekesnőről, Nelly Melbáról (1861–1931)
kapta, aki állítólag előadás után mindig „csak” egy hatalmas adag fagyaltot
fogyasztott vacsorára. Bizonyára nem voltak hangszálproblémái...


Fotó: Hemző Károly

Melba-torta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • A piskótalaphoz:
  • 2 tojás
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 20 g étkezési keményítő
  • 1 csapott kk. sütőpor
  • 40 g finomliszt
  • A krémhez és a díszítéshez:
  • 1 biocitrom
  • 750 g tehéntúró
  • 500 g sárga húsú nektarin vagy őszibarack
  • 500 g málna
  • 9 zselatinlap (15 g)
  • 250 g mascarpone
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 150 g porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 100 g hámozott mandula
  • 2 dl tejszín
  • 1 tasak (10 g) habfixáló
  • néhány citromfűlevél
A
B
C
D
E
F

1. A tortalaphoz kibélelünk sütőpapírral egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként hozzáadott porcukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Egyenként beleforgatjuk a tojások sárgáját, aztán az étkezési keményítővel és sütőporral összeszitált lisztet, végül a formába simítjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, rácsra borítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A formát elmossuk, ismét kibéleljük sütőpapírral, majd az aljára fektetjük a piskótalapot (A).

2. A krémhez a citromot alaposan megmossuk. A túrót áttörjük (vagy eleve krémes állagú túrót vásárolunk), hozzáreszeljük a citrom héját, levét kinyomjuk. 1 nektarint félreteszünk a díszítéshez, a többit 1 percre forró, majd jéghideg vízbe dobjuk, aztán meghámozzuk, kimagozzuk, karcsú gerezdekre vágjuk, és azonnal meglocsoljuk 1-2 ek. citromlével. A málnát átválogatjuk, 100 g málnát (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez.

3. A zselatinlapokat beáztatjuk 1 liter hideg vízbe. A mascarponét, a vaníliás cukrot és a porcukrot habosra keverjük, egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat (B) és 2 ek. citromlét, majd több részletben a túróhoz adjuk. A zselatint jól kinyomkodjuk, szelíd tűzön felolvasztjuk, gyors mozdulatokkal elkeverünk benne 1 nagy kanál túrókrémet, és a krém egészéhez adjuk.

4. A krém 1/3-át a piskótalapra kenjük, elrendezzük rajta a lecsepegtetett nektaringerezdeket, aztán ismét 1/3 rész krém, a málna és a maradék krém következik (C), (D). Alufóliával lazán letakarjuk, és 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.

5. Tálalás előtt a díszítéshez a mandulát durvára vágjuk, zsiradék nélkül világosra pirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, és hagyjuk kihűlni. A félretett 1 nektarint meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, a maradék citromlébe forgatjuk, majd szárazra törölgetjük. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.

6. Lehántjuk a tortáról a sütőpapírt, lapos tálra csúsztatjuk, körbekenjük tejszínhabbal, a maradékot pedig szabálytalanul a torta tetejére kócosítjuk (E). Oldalát beszórjuk a mandulával (F), tetejét a nektaringerezdekkel, a félretett málnával és citromfűlevélkékkel díszítjük.

Tippek:

Készíthetjük
– 400-400 g őszibarackbefőttből és mélyhűtött, gurulós málnából is, amelyet szobahőmérsékleten hagyunk felengedni;
– 1 csomag 26 cm átmérőjű, 3 lapos piskótából is.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc
+ 12 óra dermedési idő

Energiatartalom:

373 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Almás-sajtos
brokkolisaláta

Pecsenyelibamáj-
pástétom

Spenótos
rakott krumpli

Burgundiai
rokfortos körte

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Almás-szőlős
sajtsaláta

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Céklás-rokfortos
palacsintakendő
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: