TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal
Minél délebbre megyünk az olasz csizma szárán, annál gyakrabban kerül
a konyhára olajos vagy sóban érlelt szardella, amely voltaképpen ízesítőként, fűszerként szerepel a hozzávalók között. A főzés végére teljesen eltűnik
a mártásban, és már csak azt érezzük, hogy milyen ízletes, különleges tőle az étel.

Fotó: Hemző Károly
Szardellás csípős
pillangótészta
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g érett paradicsom
- 8 olajos szardella (ringli)
- 1 ek. kapribogyó (sós lében)
- 100 g kimagozott zöld és fekete olívabogyó vegyesen
- 4-5 szál petrezselyem
- 8-10 bazsalikomlevél
- 2 szál oregánó
- 1 közepes fej hagyma
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 1/2 csípős paprika
- só, bors
- 400 g pillangótészta (farfalle)
1. A paradicsomokat meghámozzuk, levüket és magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst karcsú gerezdekre szeljük. A szardellát, valamint a kapri- és olívabogyót lecsepegtetjük, a szardellát villával kissé megtörjük, a kapribogyókat felaprózzuk. A zöldfűszereket leöblítjük, néhány bóbitát félreteszünk a díszítéshez, a többi levélkéit finomra vágjuk.
2. A hagymát meghámozzuk, apróra felkockázzuk, és megfonnyasztjuk 2 ek. felforrósított olívaolajban. Rádobjuk a paradicsomot, a szardellát, a kapribogyót, az eltördelt csípős paprikát, ízlés szerint őrölt borsot, majd félig lefedve 10-12 percig főzzük. Hozzáadjuk az olívabogyókat és a zöldfűszereket, szükség szerint sózzuk, szelíd tűzön további 4-5 percig forraljuk.
3. Enyhén sós, bő vízben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, lerázzuk róla a vizet, visszacsúsztatjuk a főzőedénybe, és lazán összekeverjük 2 ek. olívaolajjal. Arányosan elosztva mélytányérokba szedjük, tetejükre halmozzuk a mártást, végül a félretett zöldfűszerrel díszítjük, és mihamarabb tálaljuk. Frissen reszelt parmezán vagy érlelt juhsajtot (pecorinót) kínálunk mellé.
Változatok:
– A mártást gazdagíthatjuk 40 g puha, apróra vágott aszalt paradicsommal, néhány karika csípős kolbásszal, 100-120 tisztított/mélyhűtött kagylóhússal is.
– Még különlegesebb, ha a mártáshoz 1/4 kk. őrölt fahéjat is adunk.
Italajánlat:
Könnyű, száraz fehér- vagy vörösbor, rozé