HÚSÉTELEK > Pulykahússal
A bársonyos balzsamecet adja meg a karakterét ennek a zöldfűszeres, fokhagymás, borral bolondított mártásnak, amely az egyszerű pulykaszeletből különleges pecsenyét varázsol.

Fotó: Elendel
Zöldséges pulykaszelet
bormártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g apró szemű krumpli
- só, bors
- 500 g zsenge cukkini
- 1 piros húsú paprika
- 1 csokor (lila) újhagyma
- 1 szál zsályalevél
- 1 kisebb ág rozmaring (15 cm-es)
- 4-8 gerezd fokhagyma
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 4 szelet pulykamellfilé (600 g)
- 30 g vaj/margarin
- 1-2 ek. finomliszt
- 5 nagy ek. balzsamecet
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 kk. kristálycukor
- 1/2 tyúkhúsleveskocka
1. A krumpliszemeket enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (15 perc), leszűrjük és meghámozzuk (ha vékony a héjuk, nem szükséges). A zöldségeket megtisztítjuk, a hámozatlan cukkinikat és a paprikát 2x2 cm-es kockákra, az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) nem túl vékony karikákra vágjuk. A zsályát és a rozmaringot leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez.
2. 2 ek. felforrósított olajban 3 percig pirítjuk a cukkinit és a paprikát, aztán hozzáadjuk a krumplit és a hagymát, olykor megrázogatva további 5 percig sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt melegen tartjuk.
3. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk, megszórjuk sóval, borssal és fátyolnyi liszttel. Nagyobb serpenyőben összeforrósítjuk a vajat/margarint és 2 ek. olívaolajat, beletesszük a hússzeleteket, majd 2 perc múlva megfordítjuk, melléjük dobjuk a zöldfűszereket, valamint a fokhagymát, és fedő nélkül még 2 percig sütjük.
4. Hozzáadjuk a balzsamecetet, a bort és a cukrot, oldalanként további 2-2 percig sütjük benne a húst. Felöntjük 2,5 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt csak addig forraljuk, amíg a szaftja kissé besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 5 percig pihentetjük, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk. A zöldséget nem túl mély tálba szedjük, és zsálya-/rozmaringlevélkékkel vidámítva a hús köreteként kínáljuk.
Tippek:
Készíthetjük 4 db 2 lapra vágott fél csirkemellből vagy személyenként 3 db 3-4 cm vastag sertésszűzérméből is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé