2019. december 8.
Mária napja van

HÚSÉTELEK > Pulykahússal

A bársonyos balzsamecet adja meg a karakterét ennek a zöldfűszeres, fokhagymás, borral bolondított mártásnak, amely az egyszerű pulykaszeletből különleges pecsenyét varázsol.


Fotó: Elendel

Zöldséges pulykaszelet
bormártással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g apró szemű krumpli
  • só, bors
  • 500 g zsenge cukkini
  • 1 piros húsú paprika
  • 1 csokor (lila) újhagyma
  • 1 szál zsályalevél
  • 1 kisebb ág rozmaring (15 cm-es)
  • 4-8 gerezd fokhagyma
  • 2+2 ek. (classico) olívaolaj
  • 4 szelet pulykamellfilé (600 g)
  • 30 g vaj/margarin
  • 1-2 ek. finomliszt
  • 5 nagy ek. balzsamecet
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 kk. kristálycukor
  • 1/2 tyúkhúsleveskocka

1. A krumpliszemeket enyhén sós vízben, héjában megfőzzük (15 perc), leszűrjük és meghámozzuk (ha vékony a héjuk, nem szükséges). A zöldségeket megtisztítjuk, a hámozatlan cukkinikat és a paprikát 2x2 cm-es kockákra, az újhagymát (egy kevés zöldjével együtt) nem túl vékony karikákra vágjuk. A zsályát és a rozmaringot leöblítjük, leveleiket lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez.

2. 2 ek. felforrósított olajban 3 percig pirítjuk a cukkinit és a paprikát, aztán hozzáadjuk a krumplit és a hagymát, olykor megrázogatva további 5 percig sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt melegen tartjuk.

3. A hússzeleteket leöblítjük, papírkendővel felitatjuk róluk a vizet, folpackkal letakarva kissé kiverjük-elvékonyítjuk, megszórjuk sóval, borssal és fátyolnyi liszttel. Nagyobb serpenyőben összeforrósítjuk a vajat/margarint és 2 ek. olívaolajat, beletesszük a hússzeleteket, majd 2 perc múlva megfordítjuk, melléjük dobjuk a zöldfűszereket, valamint a fokhagymát, és fedő nélkül még 2 percig sütjük.

4. Hozzáadjuk a balzsamecetet, a bort és a cukrot, oldalanként további 2-2 percig sütjük benne a húst. Felöntjük 2,5 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, és mérsékelt tűzön, félrebillentett fedő alatt csak addig forraljuk, amíg a szaftja kissé besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 5 percig pihentetjük, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal illatosítjuk. A zöldséget nem túl mély tálba szedjük, és zsálya-/rozmaringlevélkékkel vidámítva a hús köreteként kínáljuk.

Tippek:

Készíthetjük  4 db 2 lapra vágott fél csirkemellből vagy személyenként 3 db 3-4 cm vastag sertésszűzérméből is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

45 perc

Energiatartalom:

505 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Hideg pulykasült
mediterrán salátával

Sajtkrémes-olívás
paprikacsónakok

Tepsiben sült
fasírtpizza-falatkák

Spenótos
palacsintatorta

Spenótkrémmel
töltött tojás

Spenótos
omlett-tekercs

Zöldbabcsokor
paprikával

Diós-mozzarellás
céklasaláta

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Mandarinos-májas
zellerfalatkák

Dinnyés-ribizlis
kacsamellsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: