DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Fotó: Hemző Károly
Bogyós gyümölcsös-
barackos gratin
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kk. vaj/margarin
- 1 vaníliarúd
- 4+1 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 4 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 4 sárgabarack vagy nektarin
- 1/2 citrom leve
- 200 g málna, piros és fekete ribizli vegyesen
- 1 ek. porcukor
1. Kikenünk vajjal/margarinnal 4 lapos, tűzálló tálkát. A vaníliarudat felhasítjuk, majd a belsejéből kikapargatott péppel együtt 4 dl tejhez adjuk, és felforraljuk. A maradék 1 dl hideg tejben simára keverjük a pudingport. Fém keverőtálban vagy kisebb lábasban habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, apránként beledolgozzuk a pudingporral elkevert hideg tejet, majd hozzászűrjük a forró tejet. Gőz fölött vagy mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve sűrű krémmé főzzük, arányosan elosztva a tálkákba simítjuk, és hagyjuk langyosra hűlni.
2. Közben a barackokat/nektarinokat megmossuk, félbevágjuk, magjukat kiemeljük, gerezdekre szeljük és megkenjük citromlével. A ribizliféléket megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róluk a vizet, majd (villával) leválasztjuk a bogyókat a szárukról. A málnát átválogatjuk.
3. A sütőt előmelegítjük 250 °C-ra vagy bekapcsoljuk a grillező programot. A barackot/nektarint a krém tetejére rendezzük, megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel és fátyolnyi porcukorral. Forró sütőben 7-8 (grillsütőben 2-3) percig, enyhe pirulásig sütjük, és langymelegen tálaljuk.
Fontos:
Kitűnő vendégváró, a krémet előre elkészíthetjük, a gyümölcsöt azonban csak sütéskor/grillezéskor tegyük a tetejére, mert levet ereszt és elfolyósítja!