SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Köretsaláták
Az A- és C-vitamint, valamit vasat és rostokat tartalmazó, értékes zöldségünk,
a zöldbab Közép-Amerikából származik, amelyet az első európai telepesek „hurcoltak be” Észak-Amerikába, onnan pedig a XVI. század végén, a franciák vitorláztak át vele Európába. Üde zöld, ceruzavastagságú, szálkamentes
változatát ma is „francia bab” (haricot) néven emlegetjük.

Fotó: Hemző Károly
Zöldbabcsokor
paprikával
Hozzávalók 4 személyre:
- 600 g zöld ceruzabab
- 3 kisebb fej főzőhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 szál borsikafű + a díszítéshez
- só, bors
- 2-3 nagy, piros húsú paprika (500 g)
- 2 ek. hántolt tökmag
- Az öntethez:
- 1 ek. fehérborecet
- 1 kk. (enyhén csípős) dijoni mustár
- só, bors
- 3 ek. (extra vergine) olívaolaj
- 1 ek. tökmagolaj







1. Zsenge, szálkamentes zöldbabot vásárolunk, megtisztítjuk: a babszálakat kisebb-nagyobb csokorba rendezzük, aztán egyik, majd másik végét összeigazítjuk, és egyszerűen levágjuk a hegyüket, illetve „csutkájukat” (A). A hagymákat és a fokhagymát meghámozzuk. 3 szál borsikafüvet leöblítünk, cérnával átkötözzük, és az egészet forrásban lévő, enyhén sós, bő vízbe tesszük.
2. A hagymafejeket 10 perc főzés után kiemeljük a léből, hideg vízbe dobjuk. A zöldbabot puhára, de még „ropogósra” főzzük. Jégkockákkal lehűtött vízbe szedjük (B), hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük, és konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet (C). A főzőléből félreteszünk 4 evőkanálnyit (a többit se öntsük ki, nagyszerű levesalap!)
3. Közben a paprikákat megmossuk, alufóliával bélelt tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, alufólia alatt 15 percig pihentetjük, majd lehúzzuk a héjukat (D), csumájukat, magjaikat eltávolítjuk, 3-4 cm széles szeletekre-csíkokra vágjuk.
4. Miközben a paprika sül és hűl, a hagymafejeket elnyolcadoljuk. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, zsitadék hozzáadása nélkül megpirítjuk, azonnal lapostányérra csúsztatjuk, hogy meg ne égjen (E).
5. Elkészítjük az öntetet: a borecetet, mustárt, egy kevés sót és a félretett főzőlét simára eldolgozzuk, apránként hozzáadjuk a kétféle olajat, bársonyosra keverjük.
6. A zöldbabszálakat 12 csokorra osztjuk, körbetekerjük a paprikacsíkokkal (F), nagyobb tálra rendezzük. Megszórjuk a hagymaszirmokkal, frissen őrölt borssal és a tökmaggal, végül meglocsoljuk az öntettel, lefedjük, és 1 órát érleljük. A maradék borsikafűvel vagy petrezselyemmel díszítve hidegen, de nem behűtve tálaljuk. Grillezett, frissen sült szárnyasok, halak, töltött húsok, sült virsli ideális kísérője, de önmagában, sokmagos péksüteménnyel, bagettel is remek.
Tippek:
Tökmag helyett megszórhajtuk világosra pirított fenyőmaggal, mandulával vagy kissé felaprózott sós pisztáciával is.