HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Hemző Károly
Zöldborsóleves
májgaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 szikkadt zsemle
- 1,2 dl tej
- 1 kis fej hagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 1 ek. vaj/margarin
- 1 csokor petrezselyem
- 80 g csirke- vagy pulykamáj
- 1 kisebb tojás
- 1/2 kk. morzsolt majoránna
- 1 ek. zsemlemorzsa
- só, bors
- Továbbá:
- 100 g sárgarépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek. olaj
- 500 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 1,2 liter tyúkhúsleves (kockából)
1. A májgaluskához beáztatjuk a zsemlét a tejbe. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk, a hagymát megpároljuk a vajban/margarinban. A petrezselymet leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhányat félreteszünk a díszítéshez. A májat megtisztítjuk az inaktól-hártyáktól, majd a kinyomkodott zsemlével és a petrezselyemmel együtt aprítógépben péppé zúzzuk vagy megdaráljuk. Hozzáadjuk a hagymát, az áttört fokhagymát, a tojást, a majoránnát, a zsemlemorzsát, ízlés szerint sót és borsot, lefedjük, 30 percre hidegre tesszük.
2. A leveshez a sárgarépát és az újhagymát meghámozzuk, a sárgarépát apró kockákra, az újhagymát vékony karikákra vágjuk, ez utóbbit megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a sárgarépát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük a húslevessel, és mérsékelt tűzön, fedő alatt puhára főzzük.
3. 2,5 liter enyhén sós (vagy ételízesítővel fűszerezett) vizet felforralunk. 2 egymásba forgatott kiskanállal apró, szabályos galuskákat szaggatunk a májas masszából, és a gyöngyözve forrdogáló vízben 7-8 percig főzzük. Szűrőkanállal egyenesen a levesbe emeljük, és a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő:
40 perc
+ 30 perc pihentetési idő
Energiatartalom:
252 kcal/adag
Nehézségi fok: