DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Fotó: Hemző Károly
Sárgadinnyeparfé
ribizlis karamellmártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 közepes (kb. 800 g) sárgadinnye
- 2+2+1 ek. porcukor
- 3+4 ek. citromlé
- 1 tojás
- 1 tasak (10 g) vanillincukor
- 1 dl tejszín
- 200 g ribizli vagy egyéb piros bogyós gyümölcs (eper, málna,erdei szamóca)
- 80 g kristálycukor
- 1 dl félédes fehérbor vagy vermut
- 1/2 dl dinnyelikőr
- 1-2 szál citromfű vagy menta
1. A dinnyét megmossuk, félbevágjuk, magjait kivájjuk. Az egyik felét gondosan fóliába csomagoljuk, tálalásig a hűtőbe tesszük. A másik fél dinnye húsát kivájjuk, 250 g-ot turmixkehelybe szórunk, majd 2 ek. porcukorral és 3 ek. átszűrt citromlével finom péppé-krémmé zúzzuk (az esetleg kimaradt gyümölcshúst egyéb módon, például gyümölcssaláta részeként felhasználjuk-elfogyasztjuk).
2. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük 2 ek. porcukorral, és a dinnyepéphez adjuk. A tojásfehérjét előbb félkemény, majd 1 ek. apránként hozzáadott porcukorral fényes-tömör habbá verjük. A tejszínt a vaníliás cukorral ugyancsak kemény habbá verjük, aztán előbb a tojás-, majd a tejszínhabot óvatosan (lyukasfakanállal vagy kézi habverővel) a dinnyekrémbe forgatjuk. 4 db kb. 1,5 dl űrtartalmú, sima oldalfalú puding- vagy felfújtformába simítjuk, és 6 órára betesszük a mélyhűtőbe (legjobb előző nap elkészíteni).
3. Tálalás előtt a ribizlit megmossuk, 4 fürt kivételével leszemezzük. A félretett, jól áthűlt fél sárgadinnyét 4 gerezdre szeljük, héjbölcsőjéből kivágjuk, és vékony, hosszanti szeletekre gyaluljuk. A kristálycukrot világosbarnára pirítjuk, felöntjük 4 ek. citromlével és a borral, de csak addig forraljuk, amíg a cukor felolvad. Belekeverjük a likőrt és a ribizlit, melegen tartjuk.
4. A formákat néhány másodpercre meleg vízbe mártjuk, kisebb méretű lapostányérra borítjuk belőlük a parfét. Köréjük kócosítjuk a dinnyeszeleteket, megöntözzük a ribizlis karamellmártással, és a félretett ribizlifürtökkel, citormfű-/mentalevélkékkel díszítve azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő:
40 perc
+6 óra hűlési idő
Energiatartalom:
355 kcal/adag
Nehézségi fok: