KÖRETEK > Egyéb köretek
Jó vendégváró, mert a húst akár előző nap is megpárolhatjuk, így tálalás előtt csak sütni-pirítani kell. A muffint is bátran elkészíthetjük előbb, majd néhány perc alatt átforrósítjuk a sütőben vagy a mikróban.

Fotó: Hemző Károly
Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg felső pulykacombfilé
- 1 ek. pulykafűszersó
- 2 fej friss fokhagyma
- 2 nagy fej hagyma
- 1 kisebb ág rozmaring (10 cm-es)
- 2 ek. olaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 4-6 szelet bacon
- 1-2 paradicsom
- 12 muffinhoz:
- 150 g zöldborsó (mélyhűtött)
- 150 g zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 100 g főtt sonka (egyben)
- 1 ek. olaj
- só, bors
- 80 g vaj/margarin
- 300 g finomliszt
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 2,5 dl tej
- 3 tojás
- 50 g reszelt parmezán sajt
1. A húst bedörzsöljük a fűszersóval, sütőedénybe tesszük. Mellédobjuk a megmosott, félbevágott fokhagymafejeket, a gerezdekre szelt hagymákat és a rozmaringot, meglocsoljuk az olajjal és a borral. Betakarjuk a baconszeletekkel, és 180° C-os sütőben, fedő alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük (1 óra+25 perc).
2. A muffinhoz a zöldségeket megtisztítjuk. A spárgasípok fás szárvégét levágjuk, a fejeket 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a szárakat 1-2 cm-es karikákra, a sonkát 1x1 cm-es kockákra vágjuk. Az újhagymát 8-10 cm zöldjével együtt felaprózzuk, megfonnyasztjuk a felforrósított olajban. Rádobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) 2-3 perc múlva a spárgát (a fejeket is), 5 percig élénk tűzön pirítjuk, csak a végén sózzuk, borsozzuk, hagyjuk kihűlni.
3. A masszához a vajat/margarint felolvasztjuk, kikenünk vele egy 12 csészés muffinformát. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, hozzáadjuk a tejben elhabart tojásokat, a maradék vajat/margarint, a reszelt sajtot és a párolt zöldséget. Arányosan elosztva a formákba töltjük, majd a pulyka alatti rácson 20 percig, a pulyka fölöttin további 15 percig sütjük (tűpróba!). 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra emelve hagyjuk langyosra hűlni.
4. A pulykasültet felszeleteljük, tálra rendezzük, mellészedjük a pirult szalonnaszeleteket, valamint a vele párolt-sült fokhagymát és hagymát, végül néhány gerezd paradicsommal dísztjük. A zsírtalanított pecsenyelét és a muffint külön kínáljuk hozzá.
Tippek:
Készíthetjük tetszés szerinti zöldségekkel, például spárga helyett csak zöldborsóval vagy zöldborsó-sárgarépa keverékkel, de néhány kanál csemegekukoricával, párolt zellerszárral, zöldbabbal, karalábéval is dúsíthatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor, rozé vagy sör