2019. június 18.
Levente napja van

DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek


Fotó: Hemző Károly

Eper-nektarin
gratin

Hozzávalók 4 személyre:

  • A krémhez:
  • 2+1 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 rúd vanília
  • 1 csapott ek. étkezési keményítő
  • 5 tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • Továbbá:
  • 200 g nagy szemű eper
  • 4 nagyobb nektarin
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. vaj/margarin
  • 20 g mandulapálcika
  • porcukor a szóráshoz
  • néhány citromfű- vagy mentalevél

1. Először a krémet készítjük el: 2 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk, hozzáadjuk a felhasított vaníliarúdból kikapargatott pépet. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt. Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, a keményítős tejet, végül a tejszínes tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.

2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A gyümölcsöket megmossuk, az eperszemeket megtisztítjuk, a nektarinok magját kiemeljük, valamennyit karcsú gerezdekre szeljük, és átkenjük citromlével.

3. Vajjal/margarinnal kikenünk 4 csinos, 14-16 cm átmérőjű, lapos tűzálló tálkát. Aljukra simítjuk a krémet, csillagszerűen tetejükre rendezzük a nektaringerezdeket, megszórjuk az eperrel és a mandulával, végül egy kevés porcukorral, majd a forró sütőben enyhe pirulásig-puffadásig sütjük (12-15 perc). 1-2 percig pihentetjük (tűzforró!), aztán meghintjük fátyolnyi porcukorral, és citromfű-/mentalevélkékkel díszítve miharamabb tálaljuk, mert gyorsan összeesik! Biztos siker!

Tippek:

A krémet előre elkészíthetjük, gondosan letakarjuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sütés előtt lazán összekeverjük, a tálkákba szedjük-simítjuk, a többi ugyanaz.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

391 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Orosz
csirkehússaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Töltött paradicsom
tonhalas salátával

Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Spenótos papucs

Körtés-szőlős
libamellsaláta

Sonkás-pórés
burgonyakrémleves

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Almás-szőlős
sajtsaláta

Dinnyés-zöldbabos
krumplisaláta

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával

Almás-sajtos
brokkolisaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: