DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek

Fotó: Hemző Károly
Eper-nektarin
gratin
Hozzávalók 4 személyre:
- A krémhez:
- 2+1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1/2 rúd vanília
- 1 csapott ek. étkezési keményítő
- 5 tojássárgája
- 100 g porcukor
- 1 biocitrom reszelt héja
- Továbbá:
- 200 g nagy szemű eper
- 4 nagyobb nektarin
- 2 ek. citromlé
- 1 ek. vaj/margarin
- 20 g mandulapálcika
- porcukor a szóráshoz
- néhány citromfű- vagy mentalevél
1. Először a krémet készítjük el: 2 dl tejet és a tejszínt összeforrósítjuk, hozzáadjuk a felhasított vaníliarúdból kikapargatott pépet. A maradék 1 dl hideg tejben elkeverjük az étkezési keményítőt. Habosra keverjük a tojássárgákat a porcukorral, beledolgozzuk a reszelt citromhéjat, a keményítős tejet, végül a tejszínes tejet, és mérsékelt tűzön, folyamatosan keverve éppen csak besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, hideg vízfürdőbe állítva majdnem teljesen kihűtjük.
2. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. A gyümölcsöket megmossuk, az eperszemeket megtisztítjuk, a nektarinok magját kiemeljük, valamennyit karcsú gerezdekre szeljük, és átkenjük citromlével.
3. Vajjal/margarinnal kikenünk 4 csinos, 14-16 cm átmérőjű, lapos tűzálló tálkát. Aljukra simítjuk a krémet, csillagszerűen tetejükre rendezzük a nektaringerezdeket, megszórjuk az eperrel és a mandulával, végül egy kevés porcukorral, majd a forró sütőben enyhe pirulásig-puffadásig sütjük (12-15 perc). 1-2 percig pihentetjük (tűzforró!), aztán meghintjük fátyolnyi porcukorral, és citromfű-/mentalevélkékkel díszítve miharamabb tálaljuk, mert gyorsan összeesik! Biztos siker!
Tippek:
A krémet előre elkészíthetjük, gondosan letakarjuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sütés előtt lazán összekeverjük, a tálkákba szedjük-simítjuk, a többi ugyanaz.