TORTÁK > Házias torták

Fotó: Hemző Károly
Sült habos
cseresznyetorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- 500 g cseresznye
- 300 g finomliszt
- 1/2 tasak (6 g) sütőpor
- diónyi+150 g lágy vaj/margarin
- 4 tojás
- 120+80 g finomított kristály- vagy sütőcukor
- só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 dl tej
- 5 ek. rum
- porcukor a szóráshoz
- néhány citromfű- vagy mentabóbita
1. A cseresznyét megmossuk, a szárakat kitörjük, kimagozzuk, jól lecsepegtetjük. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk. Diónyi vajjal/margarinnal kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
2. 2 tojást kettéválasztunk. 150 g vajat/margarint, 120 g cukrot és 1 csipet sót habosra keverünk. Egyenként hozzáadjuk a maradék 2 egész tojást, a 2 tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. Több részletben, a tejjel és a rummal váltakozva hozzászitáljuk a lisztet, laza mozdulatokkal összedolgozzuk, és a tortaformába szedjük-simítjuk. Megszórjuk a cseresznyével, majd középső bordamagasságon 55-60 percig sütjük (tűpróba!). Ha nagyon pirulna a teteje, fóliával/sütőpapírral letakarjuk.
3. A kimaradt 2 tojásfehérjét 1 csipet sóval kemény, majd az apránként beleszórt 80 g kristály- vagy sütőcukorral fényes-tömör habbá verjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük.
4. Kivesszük a tortát a sütőből, a szegélyén 2 cm-t szabadon hagyva, némi távolságra egymástól csúcsos habsipkákat-rózsákat nyomunk a tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és további 10-12 percig sütjük, a formában hagyjuk kihűlni. Tálaláskor tálra csúsztatjuk, meghintjük fátyolnyi porcukorral, citromfű-/mentabóbitákkal díszítve tortaszerűen szeleteljük. Mélyhűthető!
Tippek:
– Gazdagíthatjuk a tésztát 80 g darált mogyoróval, dióval is.
– Készíthetjük meggyből is, vagy cseresznyéből és meggyből vegyesen.