2019. augusztus 21.
Sámuel napja van

FŐZELÉKEK


Fotó: Hemző Károly

Zöldborsófőzelék
tojással

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
  • 20 g vaj/margarin
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 ek. zöldséges ételízesítő
  • 1 kk. kristálycukor
  • 4 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 4 tojás

1. A hagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. A vajat/margarint felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, aztán felöntjük 1 dl vízzel, (ha mélyhűtött, fagyos állapotban) rádobjuk a zöldborsót, és fedő alatt, mérsékelt tűzön, puhára pároljuk (kb. 20 perc).

2. Megszórjuk a zöldborsót az ételízesítővel és a cukorral. Eldolgozzuk a rétes-/rizslisztet a tejjel felöntött tejszínben, és folyamatosan keverve a borsóhoz adjuk. Amint sűrűsödni kezd, visszakapcsolunk takarékra, és fedő nélkül 2-3 percig főzzük. Ízlés szerint utánasózzuk, frissen őrölt fehér borssal illatosítjuk, végül beleforgatjuk a (néhány bóbita kivételével) finomra vágott petrezselymet.

3. A tojásokat megmossuk, erősen sós, forrásban lévő vízbe merítjük, és pontosan 6 percig, azaz félkeményre főzzük. Hideg vízbe szedjük, 1 perc múlva szűrőkanállal kiemeljük, majd vigyázva, hogy a fehérjék épségben maradjanak, meghámozzuk. Óvatosan kettévágjuk, és azonnal a mélytányérokba szedett főzelék tetejére csúsztatjuk. A félretett petrezselyemmel díszítve mihamarabb tálaljuk.

Tippek:

Feltétként szárnyas fűszerkeverékben előpácolt, kevés olajban hirtelen megsütött csirkemellet, borral sült-párolt pulykafasírtot is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzések:

Ez a feltétként kínált tojás csak lágyan jó, ezért tanácsos mihamarabb tálalni. Ha túlfőzzük, illetve túl sokáig csücsül a forró főzelékben, megkeményedik a sárgája, és úgy nem az igazi!

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

485 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 1 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 1 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Zöldséges
húsgombócok

Tavaszi
csirkeraguleves

Zöldséges
rizibizi

Gazdag spárgás
zöldségleves

Brassói
aprópecsenye

Illatos
zöldborsókrémleves

Zöldborsós
sárgarépa-krémleves

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Zöldborsós
rizskrokett

Tavaszi
zöldségfelfújt

Currys-zöldborsós
galuska

Színes rizssaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: