HÚSÉTELEK > Sertéshússal

Fotó: Hemző Károly
Szűzérmék
gombás tojással
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g sampinyon gomba
- 1 kis fej főzőhagyma
- 2-2 szál petrezselyem
- 200 g zöldborsó (100 g tisztított/mélyhűtött)
- 1+2 ek. (classico) olívaolaj
- só, bors
- chilipor
- 4 tojás
- 30 g reszelt parmezán sajt
- 1 nagyobb vagy 2 közepes sertésszűzpecsenye (összesen 800 g)
- 1/2 kk. pirospaprika
- 1 kemény paradicsom
1. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A gombát és a zöldségeket megtiszítjuk, a gombát vékony szeletekre/apró kockákra, a hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk. 1 ek. olajban megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, 1 percig pirítjuk, meghintjük sóval, borssal, ízlés szerint chiliporral. Hozzáadjuk a zöldborsót, mérsékelt tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk, majd fedő nélkül elfőzzük a levét.
2. A tojásokat tálkába ütjük, kissé felverjük, elkeverjük a reszelt sajttal és a petrezselyemmel, a borsós gombára öntjük, szelíden kevergetve rezgősre sütjük (2-3 perc).
3. A húst leöblítjük, a zsírmaradványokat és a szűzpecsenyére jellemző ezüstös hártyát fellazítjuk, lefejtjük. 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk, vágott felükre fordítva tenyérrel kissé ellapítjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal. 2 ek. felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat megkapatjuk (2+2 perc).
4. A szűzérméket tűzálló tálba sorakoztatjuk, tetejükre púpozzuk a gombás tojást, és 200 °C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Tálra rendezzük, tetejüket meghintjük 1-1 kis csipet pirospaprikával, és paradicsomgerezdekkel, tetszés szerinti zöldfűszerbóbitákkal díszítve mihamarabb tálaljuk. Héjában sült újkrumpli, hagymás-bazsalikomos paradicsomsaláta illik hozzá.
Héjában sült újkrumpli
800 g újkrumplit gondosan megmosunk, lecsepegtetünk (ha vastag a héjuk, ledörzsöljük, amúgy szükségtelen meghámozni!). Villával megszurkáljuk, tepsibe terítjük, összeforgatjuk 1 kk. olajjal, megszórjuk 1 kk. durva szemű tengeri sóval, és 200 °C-os sütőben 40-45 percig sütjük. A nagyobb szemeket félbevágjuk, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, szelíden összerázzuk, és tálba csúsztatva kínáljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé