VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Nem minden cukkini- vagy tökvirágból lesz termés, de kiskertünkben járva ne bosszankodjunk emiatt, sőt! A napsárga, törékeny virágok valódi ínyencfalatok – rántva, palacsinta- vagy sörtésztába mártva, olajban kisütve is pompásak, de
túró-, sajt-, gombatöltelékkel párolva is finomak és mutatósak!

Fotó: Hemző Károly
Cukkini- és
virágja torta
Hozzávalók 8 szelethez:
- Az omlós tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g vaj/margarin + diónyi a formához
- 1 kk. tejföl
- 1/2 kk. só
- 1 tojássárgája
- A töltelékhez:
- 200 g cukkini
- 4-8 cukkini- vagy tökvirág
- 1 közepes fej hagyma
- 1 kis fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 g bacon vagy füstölt szalonna
- körömnyi cseresznyepaprika
- só, bors
- 2 tojás
- 1 ek. finomliszt
- 2 dl főzőtejszín
- 30 g reszelt parmezán sajt







1. Az omlós tésztához összegyúrjuk a lisztet az elmorzsolt vajjal/margarinnal, a tejföllel, a sóval és a tojássárgájával (aprítógépben néhány pörgetés az egész), majd cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 30 percet pihentetjük.
2. A töltelékhez a cukkinit megmossuk, két végét leválasztjuk, hámozatlanul 1/2 cm-es karikákra szeljük. A virágokat nedves konyharuhával megtöröljük, hosszanti irányban felhasítjuk, bibéjüket (ollóval) kicsípjük (A), szárukat eltávolítjuk. A kétféle hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprózzuk.
3. A szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk. Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymaféléket és a fokhagymát, aztán hozzáadjuk a csípős paprikát és a cukkinit (B), 3-4 percig pirítjuk, hűlni hagyjuk.
4. A parmezán sajtot megreszeljük (C) (a frissen reszelt sajt aromásabb!). Mélyebb tálkában felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a lisztet és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, simára keverjük, végül beleforgatjuk a sajtot.
5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Egy 26 cm átmérőjű gyümölcstortaformát kikenünk vajjal/margarinnal. A tésztát lisztezett munkalapon 30-32 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a formába terítjük. Szegélyét körbevágjuk, ujjheggyel összecsippentjük, alját villával megszurkáljuk (D), és 15 percig elősütjük.
6. A tészta aljára terítjük a párolt cukkinit (E), ráöntjük a tojásos keveréket (F), csillagformán a tetejére rendezzük a cukkinivirágokat, és 180 °C-ra visszakapcsolt sütőben, középső bordamadasságra állított rácson 45-50 percig sütjük (tűpróba). Melegen vagy langyosan tálaljuk, de hidegen (nem behűtve!) is finom. Ha italkorcsolyának szánjuk, 12-16 vékonyabb szeletre vágjuk, és a sütőedényben kínáljuk.
Tippek:
Gazdagíthatjuk 150 g érett márványsajttal is, amelyet azelőtt morzsolunk a cukkini tetejére, mielőtt bevonjuk tojásos keverékkel.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé