DESSZERTEK > Meleg desszertek > Felfújtak és gratinek
Kedvelt, rusztikus, kiadós francia tésztadesszert, amelyet elsősorban cseresznyéből szoktak készíteni, ám egyéb gyümölcsökkel (barackfélék, szilva, alma, körte stb.) is finom. Nem túl tartalmas levesek kísérője lehet, az édesszájúak azonban főételként is boldogan bekebelezik. A vaníliamártás nem kötelező tartozéka, de kár volna lemondani róla – kivált, ha a tejet fűszeres vörösborral helyettesítjük.

Fotó: Hemző Károly
Mandulás
cseresznyefelfújt
Eredeti neve: Kirschenmichel (ejtsd: kirsenmisel)
Hozzávalók 6 személyre:
- 600 g cseresznye
- 140 g babapiskóta
- 1 biocitrom reszelt héja
- 50 g hámozott mandula
- diónyi+100 g vaj/margarin
- 1 ek. finomliszt a formához
- 4 tojás
- só
- 80+40 g kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 1/2 kk. őrölt fahéj
- 2 ek. cseresznyepálinka
- porcukor a szóráshoz
- néhány menta- vagy citromfűbóbita
1. A cseresznyét megmossuk, lecsepegtetjük, kimagozzuk. A babapiskótákat aprítógépben finom morzsává pörgetjük vagy megdaráljuk. A citromot alaposan megmossuk. A mandulát felaprózzuk. Egy szemrevaló, 2,2-2,5 liter űrtartalmú sütőedényt kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel (a felesleget kirázzuk belőle).
2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény, majd 80 g apránként hozzáadott kristálycukorral tömör habbá verjük. A vajat/margarint habosra keverjük a maradék 40 g kristálycukorral és a vaníliás cukorral. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a citromhéjat, a mandulát, a fahéjat és a cseresznyepálinkát.
3. Lyukas fakanállal, O betűt formáló, laza mozdulatokkal beleforgatjuk a hab egyharmadát, aztán több részletben, a piskótamorzsával felváltva a maradékot úgy, hogy a morzsát mindig a hab tetejére szórjuk.
4. A masszát a formába simítjuk, sűrűn megszórjuk a cseresznyével, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük (tűpróba!). Kissé hűlni hagyjuk, majd megszórjuk porcukorral, menta-/citromfűbóbitákkal díszítjük, és nagyobb galuskákra bontva kínáljuk. Frissen-langyosan a legfinomabb, de hidegen is élvezetes. Külön tálkában vaníliamártást kínálhatunk hozzá.
A vaníliamártáshoz
1/2 rúd vaníliát felhasítunk, a belsejéből kiemelt péppel és a tokkal 5 dl tejhez adjuk, felforraljuk. Habüstben krémesre (nem habosra!) keverünk 6 tojássárgáját 100 g cukorral, apránként hozzászűrjük a tejet, és folyamatosan keverve sűrűsödésig forrósítjuk. Felforrnia nem szabad, mert kicsapódik a tojás! Ha csomós volna, szitakanálban áttörjük-leszűrjük. Langymelegen kínáljuk.
Változatok:
Készíthetjük fele-fele mennnyiségű cseresznyéből és meggyből, vagy cseresznyéből és sárga-/őszibarackból is.