EGYTÁLÉTELEK > Tálban > Rakottasok
A lasagne (ejtsd: lázánnye) az olasz konyha egyik jellegzetes tésztaétele, amely friss vagy szárított, kisebb-nagyobb tenyérnyi tésztalapok és tetszés szerinti mártásfélék és sajt rétegezésével a sütőben készül. A száraz lapokat nem kell előre kifőzni, de arra ügyeljünk, hogy elegendő legyen a mártás, hogy sülés közben a tészta megszívhassa magát és megpuhulhasson.

Fotó: Elendel
Spárgás-sonkás
lasagne
Hozzávalók 6 személyre:
- 3 köteg zöldspárga (1,5 kg)
- só, bors
- 8+2 dl tej
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1 ágacska friss kakukkfű és oregánó
- 70 g étkezési keményítő
- 100 g reszelt parmezán sajt
- szerecsendió
- 1 kisebb, piros húsú paprika
- 200 g főtt, füstölt sonka vagy tarja
- 1 kk. vaj/margarin
- 8 db friss lasagnelap (150-160 g)
- néhány koktélparadicsom a díszítéshez
1. A spárgát megmossuk (nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket levágjuk, a sípokat enyhén sós vízben 7-8 percig főzzük. Hideg vízbe szedjük, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük. A spárgafejeket leválasztjuk és félbevágjuk (10-12 fél fejet félreteszünk), a szárakat botmixerrel péppé turmixoljuk.
2. 8 dl tejet felforralunk az áttört fokhagymával, valamint a cérnával átkötött kakukkfűvel és oregánóval. A fűszercsokrot eltávolítjuk (nem baj, ha levélkék maradnak a tejben), majd hozzáöntjük a 2 dl hideg tejben eldolgozott étkezési keményítőt, mártás sűrűségűre főzzük (2-3 perc). Beleforgatjuk a spárgapépet és a reszelt sajt felét, sóval, borssal, 1-2 csipetnyi frissen reszelt szerencsendióval ízesítjük.
3. A paprikát leöblítjük, csumáját, magjait-ereit eltávolítjuk, és a sonkával/tarjával együtt nagyobb kockákra aprítjuk. Kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 20x30 cm-es, mélyebb tűzálló tálat. Aljára simítjuk a spárgamártás 1/3-át, hosszanti irányban, szorosan egymás mellé fektetve beterítjük 4 lasagnelappal (nem kell előre megfőzni!), aztán ismét 1/3 rész mártás következik. Megszórjuk a spárgafejekkel, a sonkával és a paprikával, betakarjuk a maradék 4 lasagnelappal, bevonjuk a maradék mártással, végül tetejére rendezzük a félretett fél spárgafejeket, és meghintjük a maradék reszelt sajttal.
4. 200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején (25-30 perc). Tálalás előtt 8-10 percig pihentetjük (tűzforró a belseje!), majd gerezdekre szelt paradicsommal, kakukkfűlevélkékkel vidámítjuk, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk.
Megjegyzések:
Sajnos a spárgasípoknak csak a zsenge részük használható fel az ételhez. A „hulladékot” azonban ne dobjuk ki, enyhén sós-citromos vízben 20-25 percig főzzük, azután szűrjük le, és a főzőlét egyéb levesek készítéséhez használjuk fel – remek ízt kölcsönöz nekik (ráadásul vesetisztító, enyhén vízhajtó hatása is van!).
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé