DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Fotó: Hemző Károly
Pezsgős dinnyeszörbet
Hozzávalók 4 pohárhoz:
- 80 g kristálycukor
- 1 nagy szelet (kb 1 kg) érett görögdinnye
- 2 citrom
- 1,5 dl félszáraz fehérbor
- 3,5 dl jéghideg, félszáraz pezsgő (prosecco)
- néhány mentalevél, színes ribizlifürt, szeder
1. 2,5 dl vizet felforralunk, beleszórjuk a kristálycukrot, éppen csak olvadásig főzzük, hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Közben a dinnyéből levágunk egy vékony szeletet, virágformával 4 alakzatot szúrunk ki belőle, dobozkába zárjuk, betesszük a hűtőbe. A dinnyemagokat eltávolítjuk, a dinnyehúst kiemeljük a héjból, megmérjük (600 g-ra van szükségünk), keverőtálba tesszük.
2. A zöldcitromokat megmossuk, az egyik levét kinyomjuk, a dinnyéhez szűrjük, botmixerrel péppé turmixoljuk. Hozzáadjuk a cukorszirupot és a fehérbort, fém tálba (például habüstbe) öntjük, betesszük a mélyhűtő gyorsfagyasztó rekeszébe, és 4 órán át, fél óránként habverővel vagy botmixerrel erőteljesen megkeverve-összetörve, sűrűsödésig fagyasztjuk.
3. Tálalás előtt evőkanállal átkeverjük a jégkását, arányosan elosztva, háromnegyed magasságig 4 nagyobb, hengeres pohárba szedjük, és apránként felöntjük a pezsgővel (vigyázat, erősen habzik!). Két-két szívószálat állítunk a poharakba, végül a félretett dinnyevirágokkal, a maradék zöldcitromból vágott karikákkal, tetszés szerint mentalevelekkel, színes ribizlifürtökkel, szederszemekkel díszítve kínáljuk.
Tippek:
Ha nem tudjuk rendszeresen átkeverni a pépet, az is megoldás, hogy hagyjuk teljesen megfagyni, majd tálalás előtt jégdarálóval felaprózzuk, és rátöltjük a pezsgőt.
Elkészítési idő:
30 perc
+4 óra fagyasztási idő
Energiatartalom:
238 kcal/pohár
Nehézségi fok: