HÚSÉTELEK > Csirkehússal

Fotó: Elendel
Sajtos csirkemell
túrógaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 fél csirkemellfilé (600 g)
- só, őrölt fehér bors
- 80 g finomliszt
- 2 tojás
- 100-100 g reszelt trappista és füstölt sajt
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1 kis csokor snidling
- A túrógaluskához:
- 2 nagy fej hagyma
- 2 ek. (classico) olívaolaj
- 25-30 nagy bazsalikomlevél
- 2 szikkadt (másnapos) zsemle
- 1,5 doboz krémes állagú tehéntúró (375 g)
- 3 tojás
- só, bors
- 20 g étkezési keményítő
- A mártáshoz:
- 1 doboz felaprózott konzervparadicsom (400 g)
- 2 ek. paradicsompüré
- 1 kk. zöldséges ételízesítő
- 1 ek. ételsűrítő granulátum
- 1/2 kk. kristálycukor
- 8-10 koktélparadicsom
- néhány salátalevél
1. A csirkemelleket leöblítjük, két lapra vágjuk, meghintjük sóval és frissen őrölt fehér borssal. Lisztbe, a kissé felvert tojásokba és a vegyes reszelt sajtba forgatjuk, lerakjuk egy közepes méretű, négyszögletes sütőtálba. Tetejét megszórjuk a maradék sajttal, meglocsoljuk a tejszínnel, és 180 °C-os sütőben kb. 1 órán át sütjük. 15 percig a sütőedényben pihentetjük.
2. Közben a túrógaluskához a hagymákat meghámozzuk, finomra vágjuk, üvegesre fonnyasztjuk az olajban (felét félretesszük). A bazsalikomot leöblítjük, vékony csíkokra szeljük. A zsemléket (aprítógépben) kissé darabos morzsává pörgetjük. Simára keverjük a túrót a tojásokkal, ízlés szerint sóval és borssal. Hozzáadjuk a hagymát, a zsemlét, az étkezési keményítőt, végül a bazsalikomot, és 20 percig pihentetjük.
3. A mártáshoz a félretett hagymához adjuk a konzervparadicsomot, a paradicsompürét, 1 dl vizet és az ételízesítőt, félig lefedve 5 percig forraljuk. Megszórjuk az ételsűrítővel, éppen csak összeforraljuk, utánasózzuk, borsozzuk, ízlés szerint édesítjük, melegen tartjuk.
4. Felforralunk 3 liter vizet, 1 ek. sóval ízesítjük, majd 2 öblös, egymásba forgatott evőkanállal nagy galuskákat formálunk a masszából, és a szelíden forrdogáló vízben 12 percig főzzük (tűpróba!). Szűrőkanállal tálra emeljük, melegen tartjuk.
5. A húst a sütőedényben szabályos kockákra vágjuk, koktélparadicsommal, salátalevelekkel, tetszés szerinti zöldfűszerbóbitákkal díszítjük, és a túrógaluskával, valamint a mártással együtt kínáljuk.
Tippek:
Ha kalóriákat szeretnénk megtakarítani, a húst petrezselymes főtt krumplival és/vagy friss, vegyes salátával tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé