DESSZERTEK > Kanalas édességek > Jeges nyalánkságok

Fotó: Elendel
Borsos eper
vaníliafagylalttal
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 400 g eper
- 4 ek. porcukor
- 1/2 citrom leve
- szemes feketebors
- 8-12 gombóc vanília/madártej fagylalt
- 4 citromfűbóbita
1. Az epret gondosan megmossuk, szűrőtálban lecsepegtetjük, kicsumázzuk. Az eperszemeket félbevágjuk – még a kicsiket is, hogy könnyebben levet eresszenek –, összeforgatjuk a porcukorral és a citromlével, lefedjük, fél órát pihentetjük.
2. Az eper levét kisebb lábasba szűrjük, élénk tűzön a felére beforraljuk. Beletesszük a gyümölcsöt, éppen csak összeforrósítjuk, végül néhány tekerésnyi frissen őrölt borsot (!) keverünk hozzá.
3. Tálaláskor személyenként 2-3 gombóc fagylaltot csinos kelyhekbe szedünk, bevonjuk 1-1 kis merőkanál forró eperöntettel, citromfűbóbitával díszítjük, és azonnal tálaljuk – az asztalnál, a látvány kedvéért, megszórjuk még egy tekerésnyi borssal. Édes ostyát, tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
Megjegyzések:
Keleti hatásokat tükröző andalúz különlegesség