ELŐÉTELEK > Meleg előételek

Fotó: Hemző Károly
Spárgamimóza
sajtmártással
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg fehérspárga
- só, bors
- 2 ek. citromlé
- 1 kk. kristálycukor
- 8 szál újhagyma hosszú, zöld szára
- 6-8 salátalevél
- A mártáshoz:
- 20 g vaj/margarin
- 20 g finomliszt
- 4 dl tej
- 40 g reszelt edami sajt
- 40 g reszelt parmezán sajt
- szerecsendió
- 2 kemény tojás
1. A spárgasípokat meghámozzuk, fás végüket levágjuk, és maroknyi adagokban, vékony zsineggel átkötjük. Enyhén sós, a citromlével és a cukorral ízesített 2 liter vízben puhára főzzük (12-15 perc).
2. A hagymaszárakat 1 percre forrásban lévő, majd hideg vízbe merítjük, konyharuhára terítjük. A salátaleveleket megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk.
3. A mártáshoz a vajban/margarinban rózsaszínűre pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, besűrítjük (azaz a szokásosnál hígabb besamelt készítünk). Lehúzzuk a tűzről, beleolvasztjuk a kétféle sajtot, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásokat meghámozzuk, sárgájukat félretesszük, a fehérjéket belereszeljük a mártásba, melegen tartjuk.
4. A spárgasípokat leszűrjük, 8 részre osztjuk, átkötjük őket hagymaszárral. A mártás felét hosszúkás tál aljára simítjuk, tetejére sorakoztatjuk a spárgacsokrokat, és mimózaként a „tövükre" reszeljük a tojássárgákat. A tál szélét a salátalevelekkel díszítjük, a maradék mártást külön tálkában kínáljuk. Meleg előételként vagy hirtelensült húsok köreteként tálaljuk.
Italajánlat:
Száraz fehérbor