2022. május 24.
Eszter napja van

TORTÁK > Házias torták


Fotó: Elendel

Sült epertorta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 750 g eper
  • 200 g lágy vaj/margarin + a formához
  • 150 g+3 ek. (barna) kristálycukor
  • 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 4 tojás
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 200 g finomliszt + a formához
  • 80 g fenyőmag vagy mandulapálcika
  • vaníliás porcukor a szóráshoz
  • 2 dl tejszín
  • őrölt fahéj vagy kakaópor
  • néhány mentabóbita

1. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverés 150 °C). Az epret megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet, aztán megtisztítjuk, és a szemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk.

2. Habosra keverjük a vajat/margarint 150 g cukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és a citromhéjjal (4-5 perc). Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd több részletben az étkezési keményítővel és a sütőporral összeszitált lisztet.

3. A tortafomába szedjük a masszát, tetejét elsimítjuk, megszórjuk az eperrel, a fenyőmaggal/mandulapálcikával és 3 ek. kristálycukorral. Középső  bordamagasságon 45-55 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, lazán letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie. A formában hagyjuk kihűlni.

4. Tálalás előtt felverjük krémsűrűségűre a tejszínt, mélyebb tálkába szedjük, tetejét megszórjuk fahéjjal vagy kakaóval. A tortát lapos tálra, illetve csinos deszkára csúsztatjuk, mentabóbitákkal díszítjük és tortaszerűen szeletelve, a tejszínkrémmel kínáljuk.

Italajánlat:

Félédes pezsgő vagy desszertbor, illetve kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 30 perc

Energiatartalom:

325 kcal/szelet

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Téli vegyes saláta
nyers céklával

Szerencsegomba
tojásból

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás-zöldséges
sütőtöktorta

Almás-zöldséges
heringsaláta

Almás-sajtos
vöröskáposztasaláta

Karalábé-sárgarépa-
fasírt saláta

Káposztás
palacsinta

Sajtkrémes
mártogató

Krumplisaláta
túrókrémmel

Anyák napi
epres szívtorta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: