TORTÁK > Házias torták

Fotó: Elendel
Sült epertorta
Hozzávalók 16 szelethez:
- 750 g eper
- 200 g lágy vaj/margarin + a formához
- 150 g+3 ek. (barna) kristálycukor
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- só
- 1 biocitrom reszelt héja
- 4 tojás
- 100 g étkezési keményítő
- 1 tasak (12 g) sütőpor
- 200 g finomliszt + a formához
- 80 g fenyőmag vagy mandulapálcika
- vaníliás porcukor a szóráshoz
- 2 dl tejszín
- őrölt fahéj vagy kakaópor
- néhány mentabóbita
1. Kikenünk diónyi vajjal/margarinnal és beszórunk liszttel egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (légkeverés 150 °C). Az epret megmossuk, konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet, aztán megtisztítjuk, és a szemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk.
2. Habosra keverjük a vajat/margarint 150 g cukorral, a vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és a citromhéjjal (4-5 perc). Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd több részletben az étkezési keményítővel és a sütőporral összeszitált lisztet.
3. A tortafomába szedjük a masszát, tetejét elsimítjuk, megszórjuk az eperrel, a fenyőmaggal/mandulapálcikával és 3 ek. kristálycukorral. Középső bordamagasságon 45-55 percig sütjük (tűpróba!) – ha nagyon pirulna a teteje, lazán letakarjuk sütőpapírral vagy alufóliával, de át kell sülnie. A formában hagyjuk kihűlni.
4. Tálalás előtt felverjük krémsűrűségűre a tejszínt, mélyebb tálkába szedjük, tetejét megszórjuk fahéjjal vagy kakaóval. A tortát lapos tálra, illetve csinos deszkára csúsztatjuk, mentabóbitákkal díszítjük és tortaszerűen szeletelve, a tejszínkrémmel kínáljuk.
Italajánlat:
Félédes pezsgő vagy desszertbor, illetve kávé, cappuccino, tea