KÖRETEK > Rizsköretek

Fotó: Hemző Károly
Zöldséges
rizibizi
Hozzávalók 4 személyre:
- 400 g fehér- és zöldspárga vegyesen
- 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
- 150 g sárgarépa
- 150 g cukkini
- 2 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 2+2 ek. olaj
- 250 g hosszú szemű rizs
- 1 zöldségleveskocka
- só, bors
1. A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgafélék fejét 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a sípokat felaprítjuk. A sárgarépát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a hagymákat apró kockákra, a petrezselyem leveleit finomra vágjuk.
2. Fémfülű (azaz sütőbe helyezhető) kisebb edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagyma felét, rádobjuk a rizst, üvegesre pirítjuk (1 perc). Felöntjük 7 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, felforraljuk, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk.
3. Közben a maradék 2 ek. olajban szőkére pirítjuk a maradék hagymát és az áttört fokhagymát. Beleforgatjuk a sárgarépát, a cukkinit, a felaprózott spárgát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük 4 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a spárgafejeket, további 3-4 perc alatt az egészet puhára pároljuk (ha túl sok a levük, leszűrjük), végül a petrezselyemmel együtt a kész rizshez keverjük. Köretként, egytálételként frissen-forrón tálaljuk.
Fontos:
A köretekhez, rizssalátákhoz tanácsos a szemekre széteső, hosszú szemű, előfőzött rizsféléket használni, amelyeknek kisebb a keményítőtartalmuk, ezért nem ragadnak össze. Vegyük komolyan a csomagoláson javasolt főzési időt, mert ha túlfőzzük, a rizsszemek „kinyílnak”, és rontják az esztétikai hatást.
Tippek:
Ha egytálételnek szánjuk, a rizshez 1 ek. vajat/margarint és 2-3 ek. reszelt parmezán sajtot vagy 100 g rokfortot/gorgonzolát is kevehetünk.
Változatok:
Hidegen, salátaként is kínálhatjuk – ez esetben (miután a rizs és a zöldségek kihűltek) 3-4 ek. extra vergine olívaolajat keverjünk hozzá. Dúsíthatjuk további felkockázott főtt sonkával, mozzarella sajttal is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé