2019. augusztus 26.
Izsó napja van

KÖRETEK > Rizsköretek


Fotó: Hemző Károly

Zöldséges
rizibizi

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 g fehér- és zöldspárga vegyesen
  • 300 g zöldborsó (150 g tisztított/mélyhűtött)
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g cukkini
  • 2 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2+2 ek. olaj
  • 250 g hosszú szemű rizs
  • 1 zöldségleveskocka
  • só, bors

1. A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgafélék fejét 3-4 cm hosszúságban leválasztjuk, a sípokat felaprítjuk. A sárgarépát és a hámozatlan cukkinit karikákra, a hagymákat apró kockákra, a petrezselyem leveleit finomra vágjuk.

2. Fémfülű (azaz sütőbe helyezhető) kisebb edényben, a tűzhelylapon felforrósítunk 2 ek. olajat, megfonnyasztjuk benne a hagyma felét, rádobjuk a rizst, üvegesre pirítjuk (1 perc). Felöntjük 7 dl vízzel, belemorzsoljuk a leveskockát, felforraljuk, aztán lefedjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig pároljuk.

3. Közben a maradék 2 ek. olajban szőkére pirítjuk a maradék hagymát és az áttört fokhagymát. Beleforgatjuk a sárgarépát, a cukkinit, a felaprózott spárgát és a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), felöntjük 4 dl vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, szelíd tűzön 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a spárgafejeket, további 3-4 perc alatt az egészet puhára pároljuk (ha túl sok a levük, leszűrjük), végül a petrezselyemmel együtt a kész rizshez keverjük. Köretként, egytálételként frissen-forrón tálaljuk.

Fontos:

A köretekhez, rizssalátákhoz tanácsos a szemekre széteső, hosszú szemű, előfőzött rizsféléket használni, amelyeknek kisebb a keményítőtartalmuk, ezért nem ragadnak össze. Vegyük komolyan a csomagoláson javasolt főzési időt, mert ha túlfőzzük, a rizsszemek „kinyílnak”, és rontják az esztétikai hatást. 

Tippek:

Ha egytálételnek szánjuk, a rizshez 1 ek. vajat/margarint és 2-3 ek. reszelt parmezán sajtot vagy 100 g rokfortot/gorgonzolát is kevehetünk.

Változatok:

Hidegen, salátaként is kínálhatjuk – ez esetben (miután a rizs és a zöldségek kihűltek) 3-4 ek. extra vergine olívaolajat keverjünk hozzá. Dúsíthatjuk további felkockázott főtt sonkával, mozzarella sajttal is.

Italajánlat:

Száraz fehérbor vagy rozé

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

366 kcal/adag

Nehézségi fok:

Vegetariánus ételSzezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Gazdag rizssaláta
tojással

Mimóza
tojássaláta

Spárgás
tojáslepény

Gombás lencsefasírt
mazsolás répasalátával

Zöldséges
húsgombócok

Zöldborsós
sárgarépa-krémleves

Spenótkrémmel
töltött tojás

Mazsolás répasaláta
cikóriával

Spárgamimóza
sajtmártással

Tavaszi
zöldségfelfújt

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Lencsés-
spenótos rizottó
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: