LEVESEK > Krémlevesek
A rendkívül sokaldalú spárgából ezúttal bársonyos krémlevest főzünk,
amelyet a sonkagaluska még finomabbá és különegesebbé tesz, ráadásul
látványnak sem mindennapi.

Fotó: Hemző Károly
Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával
Hozzávalók 4 személyre:
- 500 g zöldspárga
- 1 csokor újhagyma
- 1 ek. (classico) olívaolaj
- 1 liter tyúkhúsleves (2 kockából)
- 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
- 3 dl tej
- 2+1 dl tejszín
- só, őrölt fehér bors
- 150 g főtt sonka
- 1 tojásfehérje
1. A spárgasípokat megmossuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket leválasztjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felaprítjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a spárgasípokat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (15-20 perc).
2. Kiemelünk a levesből 8-12 szál spárgát, 4-5 cm hosszan leválasztjuk a fejeket a díszítéshez, a szárakat visszatesszük a levesbe, és botmixerrel az egészet krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a rétes-/rizsliszttel elkevert tejet, 2 percig forraljuk, aztán beledolgozunk 2 dl tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk, melegen tartjuk.
3. A sonkát felkockázzuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a maradék 1 dl tejszínt, ízlés szerint sót, és néhény pörgetéssel habbá keverjük. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat formálunk belőle, és enyhén sós, szelíden gyöngyöző vízben/húslevesben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.
4. A levest csészékbe/tálkákba szedjük, tetejükre helyezzük a sonkagaluskákat, végül a félretett, kettévágott spárgafejekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek:
– Rétes-/rizsliszt helyett sűríthetjük 120-150 g belefőzött és a spárgával együtt pépesített burgonyával is.
– Ha túl lágy a sonkamassza, 1-2 kk. zsemlemorzsát keverünk hozzá, és 10 percig pihentetjük, hogy megszívja magát, csak ezután főzzük ki.
Italajánlat:
Száraz fehérbor