2019. november 12.
Jónás, Renátó napja van

LEVESEK > Krémlevesek

A rendkívül sokaldalú spárgából ezúttal bársonyos krémlevest főzünk,
amelyet a sonkagaluska még finomabbá és különegesebbé tesz, ráadásul
látványnak sem mindennapi. 


Fotó: Hemző Károly

Zöldspárgakrémleves
sonkagaluskával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g zöldspárga
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 ek. (classico) olívaolaj
  • 1 liter tyúkhúsleves (2 kockából)
  • 1 ek. rétes- vagy rizsliszt
  • 3 dl tej
  • 2+1 dl tejszín
  • só, őrölt fehér bors
  • 150 g főtt sonka
  • 1 tojásfehérje

1. A spárgasípokat megmossuk (a zöldspárgát nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket leválasztjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 8-10 cm-es zöldjével együtt felaprítjuk, megfonnyasztjuk az olajban. Felöntjük a húslevessel, hozzáadjuk a spárgasípokat, és fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük (15-20 perc).

2. Kiemelünk a levesből 8-12 szál spárgát, 4-5 cm hosszan leválasztjuk a fejeket a díszítéshez, a szárakat visszatesszük a levesbe, és botmixerrel az egészet krémmé turmixoljuk. Hozzáadjuk a rétes-/rizsliszttel elkevert tejet, 2 percig forraljuk, aztán beledolgozunk 2 dl tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, még egyszer felforraljuk, melegen tartjuk.

3. A sonkát felkockázzuk, aprítógépbe szórjuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, a maradék 1 dl tejszínt, ízlés szerint sót, és néhény pörgetéssel habbá keverjük. Két egymásba forgatott kiskanállal galuskákat formálunk belőle, és enyhén sós, szelíden gyöngyöző vízben/húslevesben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, melegen tartjuk.

4. A levest csészékbe/tálkákba szedjük, tetejükre helyezzük a sonkagaluskákat, végül a félretett, kettévágott spárgafejekkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.

Tippek:

– Rétes-/rizsliszt helyett sűríthetjük 120-150 g belefőzött és a spárgával együtt pépesített burgonyával is.
– Ha túl lágy a sonkamassza, 1-2 kk. zsemlemorzsát keverünk hozzá, és 10 percig pihentetjük, hogy megszívja magát, csak ezután főzzük ki.

Italajánlat:

Száraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

40 perc

Energiatartalom:

393 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Rokfortos spárgatorta
füstölt nyelvvel

Céklakrémleves
palacsintametélttel

Gyömbéres
sütőtökleves

Zellerkrémleves
lazaccal

Spárgás
tojáslepény

Pulykacomb zöldborsós-
sonkás muffinnal

Zöldségkrémleves

Spárgamimóza
sajtmártással

Ráksaláta
narancskehelyben

Tejszínes
cukkinikrémleves

Padlizsánkrémleves

Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: