DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Fehérboros
eperkrém
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 500 g eper
- 1/2 biocitrom
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 7 dl félédes fehérbor
- 100 g kristálycukor
- 2+1 dl tejszín
- 2 tasak (20 g) vanillincukor
- 1/2 tasak habfixáló
- 1/2 ek. durvára vágott natúr pisztácia
- 4 menta- vagy citromfűbóbita
1. Az epret megmossuk, felitatjuk róla a nedvességet. 10 szép szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kicsumázzuk, és villával darabosra törjük. Az alaposan megmosott citrom héjából 2 kisujjnyi csíkot burgonyahámozóval lehántunk, levét kinyomjuk, az eperhez szűrjük.
2. Elkeverjük a pudingport 4-5 ek. hideg borral, a többit felforraljuk a cukorral és a citromhéjjal, átszűrjük. Apránként a pudingalaphoz adjuk, gőz fölött vagy szelíd tűzön, folyamatosan keverve besűrítjük. Hideg vízfürdőbe állítva langyosra hűtjük, majd levével együtt hozzáadjuk az epret.
3. A vanillincukorral kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, kíméletesen a összeforgatjuk a pudinggal. 8 szem félretett epret felkarikázunk, 4 talpas pohár/kehely oldalára tapasztjuk, és óvatosan beleszedjük a krémet. Tetejét elsimítjuk, folpackkal letakarjuk, 2 órára behűtjük.
4. Tálaláskor a maradék 1 dl tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Jókora rózsákat nyomunk belőle a krém tetejére, megszórjuk a pisztáciával, végül a maradék 2 szem félbevágott eperrel és menta-/citrombóbitákkal vidámítjuk.
Fontos:
Ha gyerek is kap belőle, bor helyett tejet használjunk!
Tippek:
– Készíthetjük félszáraz pezsgővel is.
– Rolettit, mogyorós csokoládékrémmel töltött bonbonetti-rudacskákat kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő:
45 perc
+ 2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
475 kcal/kehely
Nehézségi fok: