SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Paradicsomos-hagymás
csirkemájsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 csokor lila újhagyma vagy 2 közepes fej főzőhagyma
- só, bors
- 2-3 ek. citromlé
- 500 g csirkemáj (400 g szív nélkül)
- 2+2 ek. (classico) olívaolaj
- 3-4 zsályalevél
- 1/2 fejes saláta
- 1/4 fej endíviasaláta
- 2 szál bazsalikom
- 400 g paradicsom
- 4-5 ek. balzsamecet
1. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk, meghintjük 1/2 kk. sóval és a citromlével. A csirkemájakat leöblítjük, az inakat, hártyákat eltávolítjuk, majd 2 ek. olajban, a zsályalevelekkel együtt, mindkét oldalukat pirosra sütjük (4+2 perc). Papírkendőre szedve hagyjuk kihűlni, aztán nem túl vékonyan felszeleteljük.
2. A salátaféléket, a bazsalikomot és a paradicsomot megmossuk, a salátaleveleket konyharuhával szárazra lapogatjuk/kicentrifugázzuk, falatnyi darabokra tépkedjük, és mélyebb tálba terítjük. A paradicsomot vékony gerezdekre szeljük, majd a bazsalikomlevelekkel együtt a salátaágyra rendezzük, megszórjuk a májdarabokkal és a leszűrt hagymával.
3. Összeforraljuk a máj sütőlevét a maradék 2 ek. olajjal, a hagyma páclevével és a balzsamecettel. Ízlés szerint utánasózzuk, borsozzuk, és azon melegében a saláta tetejére szűrjük-locsoljuk. Előételként vagy önálló fogásként azonnal tálaljuk. Tetejét megszórhatjuk zsiradék nélkül (sütőben) aranybarnára pirított zsemlekockákkal is.
Italajánlat:
Száraz fehérbor vagy rozé