2021. október 24.
Salamon napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Boszorkánypogácsa

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g lágy vaj/margarin
  • 1 rúd vanília
  • 1 biocitrom
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g dió
  • 100 g sűrű sárgabaracklekvár

1. A lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a kettéválasztott tojások sárgáját és a sót. A robotgép dagasztóspiráljával (vagy aprítógépben, néhány pörgetéssel), összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elfelezzük, 2 rudat sodrunk belőle, mindegyiket 30 (kb. 10 g-os) darabra vágjuk, golyókat formálunk belőlük.

3. A diót darabosra vágjuk, mély tálkába szórjuk. A megmaradt tojásfehérjéket villával kissé felverjük. Egyesével beleforgatjuk a tésztagolyókat, lecsepegtetjük, szelíd rázogatással a dióba hempergetjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe, és középső bordamagasságon 15-17 percig sütjük. Rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

4. A baracklekvárt felforrósítjuk, sűrű szövésű fém szitán áttörjük, és színültig töltjük-púpozzuk vele a golyócskák közepét. 1-2 napig száradni hagyjuk, aztán sütőpapírral rétegezve fedeles dobozban zárjuk. A legfinomabb teasütemények egyike!

Tippek:

Mogyoróba is hempergethetjük: ez esetben a tésztájába is gyúrunk 100 g finomra darált mogyorót.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1/2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

66 kcal/darab

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 9 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 9 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Húsos
lilahagymatorta

Mimóza
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Gazdag
tavaszi saláta

Majonézes
tojássaláta

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Uborka-
vitorlások

Spenótos
omlett-tekercs

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Sonkás és
sajtos roló

Tavaszi tojástál
uborka-retek salátával

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: