2020. április 6.
Vilmos, Bíborka napja van

SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények


Fotó: Hemző Károly

Boszorkánypogácsa

Hozzávalók kb. 60 darabhoz:

  • 300 g finomliszt
  • 100 g porcukor
  • 200 g lágy vaj/margarin
  • 1 rúd vanília
  • 1 biocitrom
  • 2 tojás
  • 1 csipet só
  • 100 g dió
  • 100 g sűrű sárgabaracklekvár

1. A lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a kettéválasztott tojások sárgáját és a sót. A robotgép dagasztóspiráljával (vagy aprítógépben, néhány pörgetéssel), összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.

2. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elfelezzük, 2 rudat sodrunk belőle, mindegyiket 30 (kb. 10 g-os) darabra vágjuk, golyókat formálunk belőlük.

3. A diót darabosra vágjuk, mély tálkába szórjuk. A megmaradt tojásfehérjéket villával kissé felverjük. Egyesével beleforgatjuk a tésztagolyókat, lecsepegtetjük, szelíd rázogatással a dióba hempergetjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe, és középső bordamagasságon 15-17 percig sütjük. Rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.

4. A baracklekvárt felforrósítjuk, sűrű szövésű fém szitán áttörjük, és színültig töltjük-púpozzuk vele a golyócskák közepét. 1-2 napig száradni hagyjuk, aztán sütőpapírral rétegezve fedeles dobozban zárjuk. A legfinomabb teasütemények egyike!

Tippek:

Mogyoróba is hempergethetjük: ez esetben a tésztájába is gyúrunk 100 g finomra darált mogyorót.

Italajánlat:

Kávé, cappuccino, tea

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra
+ 1/2 óra hűlési idő

Energiatartalom:

66 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 7 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 7 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Sonkás és
sajtos roló

Mimóza
tojássaláta

Húsos
lilahagymatorta

Majonézes
tojássaláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Avokádókrémes
fánkfalatkák

Spenótos
omlett-tekercs

Gazdag rizssaláta
tojással

Tavaszi vegyes saláta
korallöntettel

Tojás-sárgarépa-
rukola saláta

Paprikás-tojásos
burgonyasaláta

Gazdag
tavaszi saláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: