SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények

Fotó: Hemző Károly
Boszorkánypogácsa
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 300 g finomliszt
- 100 g porcukor
- 200 g lágy vaj/margarin
- 1 rúd vanília
- 1 biocitrom
- 2 tojás
- 1 csipet só
- 100 g dió
- 100 g sűrű sárgabaracklekvár
1. A lisztet és a porcukrot keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat/margarint, a felhasított vaníliarúdból kikapart pépet, a gondosan megmosott citrom reszelt héját, fél citrom átszűrt levét, a kettéválasztott tojások sárgáját és a sót. A robotgép dagasztóspiráljával (vagy aprítógépben, néhány pörgetéssel), összedolgozzuk, aztán munkalapra szedjük, gyors-laza mozdulatokkal átgyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 1/2 órára hidegre tesszük.
2. Kibélelünk sütőpapírral két sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elfelezzük, 2 rudat sodrunk belőle, mindegyiket 30 (kb. 10 g-os) darabra vágjuk, golyókat formálunk belőlük.
3. A diót darabosra vágjuk, mély tálkába szórjuk. A megmaradt tojásfehérjéket villával kissé felverjük. Egyesével beleforgatjuk a tésztagolyókat, lecsepegtetjük, szelíd rázogatással a dióba hempergetjük. A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, fakanálnyéllel mélyedést nyomunk a közepükbe, és középső bordamagasságon 15-17 percig sütjük. Rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
4. A baracklekvárt felforrósítjuk, sűrű szövésű fém szitán áttörjük, és színültig töltjük-púpozzuk vele a golyócskák közepét. 1-2 napig száradni hagyjuk, aztán sütőpapírral rétegezve fedeles dobozban zárjuk. A legfinomabb teasütemények egyike!
Tippek:
Mogyoróba is hempergethetjük: ez esetben a tésztájába is gyúrunk 100 g finomra darált mogyorót.
Italajánlat:
Kávé, cappuccino, tea
Elkészítési idő:
1 óra
+ 1/2 óra hűlési idő
Energiatartalom:
66 kcal/darab
Nehézségi fok: