LEVESEK > Krémlevesek

Fotó: Hemző Károly
Pórékrémleves retekkel,
tojásmimózával
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 szál póréhagyma
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 250 g krumpli
- 2 ek. olaj
- 2 dl tej
- 2 zöldségleveskocka
- só, őrölt fehér bors
- 4 nagy szelet kígyóuborka
- 4 szem retek
- 2 kemény tojássárgája
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kis csokor snidling
- 1-2 szál petrezselyem
1. A hagymaféléket, a fokhagymát, a sárgarépát és a krumplit megtisztítjuk, megmossuk. A pórét és a sárgarépát karikákra, a hagymát és a krumplit apró kockákra vágjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a pórét, a hagymát és az áttört fokhagymát, aztán hozzáadjuk a sárgarépát és a krumplit, 1-2 percig élénk tűzön pirítjuk. Felöntjük a tejjel és 1,2 liter vízzel, belemorzsoljuk a leveskockákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 25-30 percig, vajpuhára főzzük.
3. Az uborkát és a retket vékony csíkokra-kockákra, illetve karikákra vágjuk. A kemény tojássárgákat megreszeljük vagy villával darabosra-morzsásra törjük.
4. A leveshez adjuk a főzőtejszínt, botmixerrel bársonyos péppé zúzzuk, utánasózzuk, borsozzuk, éppen csak felforraljuk (ha túl sűrű, egy kevés vizet adunk hozzá). Ollóval belevagdossuk-aprózzuk a snidlinget, aztán mélytányérokba szedjük, tetejüket a retekkel, uborkával, néhány petrezselyembóbitával és a tojásmorzsával díszítjük.
Tippek:
A keményítőt – esetünkben burgonyát – és tejet tartalmazó ételeket-leveseket fedetlenül vagy félig lefedve ajánlatos főzni, mert könnyen felhabosodnak, kifutnak!