SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták
Húsvétról általában megmarad egy kis sonka és kemény tojás. Ezekből könnyű egytálvacsorát, de akár vendégváró salátát is készíthetünk (persze a klasszikus sonkás-tojásos rakott krumplin kívül).

Fotó: Hemző Károly
Sonkás-tojásos
tavaszi saláta
Hozzávalók 4 személyre:
1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük. Hideg vízbe merítve lehűtjük, végül meghámozzuk.
2. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk/konyharuhával szárazra lapogatjuk. A rukolát ugyancsak megmossuk, kicentrifugázzuk. Az újhagymát, a retket és a paprikát megtisztítjuk (a ropogós-friss retekleveleket megmossuk, vastag szárukat kitörjük, felhasználjuk a salátához). A hagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) és a paprikát kissé rézsútosan felkarikázzuk, a retket legyaluljuk. A sonkát vékony csíkokra, a tojásokat karcsú gerezdekre szeljük.
3. Néhány szép saláta- és reteklevéllel kibélelünk egy nem túl mély, nagyobb tálat, a többit vékony csíkokra vágjuk, és a rukolával együtt a tál aljára terítjük. Kisebb kupacokban tetejükre halmozzuk a retket, sonkát, újhagymát és paprikát, szegélyükre rendezzük a tojásgerezdeket, végül petrezselyemlevelekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
4. Az öntethez a krémsajtot, a joghurtot/kefirt és a mustárt simára keverjük az áttört fokhagymával, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. Szemrevaló tálkába szedjük, de csak az asztalnál locsoljuk meg vele a salátát. Előételként, vendégváróként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé