TÉSZTAÉTELEK > Tészták hallal, hússal
Klasszikus monarchiás, pontosabban „bohém”, azaz cseh specialitás, amely a – még ma is titkos receptura szerint pácolt-érlelt – híres prágai sonkával készítve
a legfinomabb, de húsvéti sonkamaradékkal is mennyei.

Fotó: Hemző Károly
Prágai
sonkás kocka
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej hagyma
- 250 g főtt prágai vagy parasztsonka egyben
- 40+40 g vaj/margarin
- 2 ek. zsemlemorzsa
- 400 g nagykockatészta
- só, bors
- 5 tojás
- 200 g tejföl
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A sonkát apróra felkockázzuk. Nagyobb-mélyebb serpenyőben/lábasban felforrósítunk 40 g vajat/margarint, beledobjuk a hagymát, és mérsékelt tűzön, gyakran megkeverve aranybarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, összekeverjük a sonkával.
2. Kikenünk vajjal/margarinnal és meghintünk zsemlemorzsával egy közepes méretű, csinos tűzálló tálat/tepsit (ebben fogjuk tálalni). A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
3. Felforralunk 4 liter vizet, beleszórunk 1 ek. sót és a tésztát, a csomagoláson javasolt ideig főzzük. Leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, a sonkás-hagymás zsiradékba csúsztatjuk, összekeverjük, kissé hűlni hagyjuk.
4. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat elhabarjuk a tejföllel, ízlés szerint sóval, jócskán frissen őrölt borssal, kíméletesen beleforgatjuk tojáshabot. A tésztához adjuk, lazán, de alaposan összekeverjük, a sütőtálba szedjük-kócosítjuk, végül tetejére tördeljük a maradék vajat/margarint, és középső bordamagasságon aranysárgára sütjük (kb. 30 perc). Néhány perces pihentetés után a sütőtálban kínáljuk. Vegyes idénysalátát, savanyúságot kínálhatunk hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz rozé, fehérbor, sör