HALÉTELEK > Édesvízi halak

Fotó: Hemző Károly
Halszeletek tejszínes
gombamártásban
Hozzávalók 4 személyre:
- 4-8 szelet sovány ponty vagy harcsa
- 1 citrom
- 400 g sampinyon gomba
- 1-1 zöldpaprika és paradicsom
- 1 nagy fej hagyma
- 2+2 ek. olaj
- 1 kk. édes-nemes pirospaprika
- 1-2 csipet szárított kakukkfű
- só, bors
- 2 dl főzőtejszín
- 1 ek. finomliszt + a szóráshoz
- 1-2 újhagymaszár vagy 1 csokor snidling
- 1-2 paradicsom a díszítéshez
- A galuskához:
- 1 tojás
- 1/2 kk. só
- 2-3 dl tej
- 5-6 szál petrezselyem
- 250 g finomliszt
- 1 ek. olaj
1. A halszeleteket bedörzsöljük 1/2 citrom levével, lefedjük, sütésig a hűtőben pihentetjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát nem túl vékony szeletekre, a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Felteszünk forrni 3 liter vizet (a galuskához).
2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát, hozzáadjuk pirospaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kakukkfüvet, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10-12 percig pároljuk. Megszórjuk 1 ek. liszttel, felöntjük a tejszínnel, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), ízlés szerint sózzuk, és melegen tartjuk.
3. A galuskához a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a finomra vágott petrezselyemmel együtt a liszthez öntjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Lyukacsos galuskaszaggatóba szedve gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk az 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe. Amint feljönnek a víz színére, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk őket. Lazán összekeverjük 1 ek. olajjal, majd lefedjük, és melegen tartjuk.
4. A halszeleteket szárazra töröljük, mindkét oldalukat megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, majd a maradék 2 ek. olajban megsütjük őket (oldalanként 2 perc).
5. A galuskát előmelegített tál közepére púpozzuk, tetejére fektetjük a halszeleteket, részben bevonjuk a mártással, végül a felaprózott újhagymaszárral/snidlinggel, a maradk 1/2 citromból szeletelt karikákkal és paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. A maradék gombamártást külön tálban, forrón kínáljuk. Fejes saláta illik hozzá. Petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is finom.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor