2020. szeptember 25.
Eufrozina napja van

HALÉTELEK > Édesvízi halak


Fotó: Hemző Károly

Halszeletek tejszínes
gombamártásban

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4-8 szelet sovány ponty vagy harcsa
  • 1 citrom
  • 400 g sampinyon gomba
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2+2 ek. olaj
  • 1 kk. édes-nemes pirospaprika
  • 1-2 csipet szárított kakukkfű
  • só, bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 ek. finomliszt + a szóráshoz
  • 1-2 újhagymaszár vagy 1 csokor snidling
  • 1-2 paradicsom a díszítéshez
  • A galuskához:
  • 1 tojás
  • 1/2 kk. só
  • 2-3 dl tej
  • 5-6 szál petrezselyem
  • 250 g finomliszt
  • 1 ek. olaj

1. A halszeleteket bedörzsöljük 1/2 citrom levével, lefedjük, sütésig a hűtőben pihentetjük. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát nem túl vékony szeletekre, a zöldpaprikát és a meghámozott paradicsomot apró kockákra, a hagymát finomra vágjuk. Felteszünk forrni 3 liter vizet (a galuskához).

2. Megfonnyasztjuk 2 ek. olajban a hagymát, hozzáadjuk pirospaprikát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kakukkfüvet, ízlés szerint frissen őrölt borsot, fedő alatt 10-12 percig pároljuk. Megszórjuk 1 ek. liszttel, felöntjük a tejszínnel, éppen csak sűrűsödésig forraljuk (2 perc), ízlés szerint sózzuk, és melegen tartjuk.

3. A galuskához a tojást elkeverjük 1 dl tejjel és a sóval, majd a finomra vágott petrezselyemmel együtt a liszthez öntjük, és még annyi tejet adunk hozzá, hogy egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Lyukacsos galuskaszaggatóba szedve gyors mozdulatokkal beleszaggatjuk az 1 ek. sóval ízesített, forrásban lévő vízbe. Amint feljönnek a víz színére, leszűrjük, forró vízzel leöblítjük, és mélyebb tálba csúsztatjuk őket. Lazán összekeverjük 1 ek. olajjal, majd lefedjük, és melegen tartjuk.

4. A halszeleteket szárazra töröljük, mindkét oldalukat megszórjuk sóval, frissen őrölt borssal és fátyolnyi liszttel, majd a maradék 2 ek. olajban megsütjük őket (oldalanként 2 perc).

5. A galuskát előmelegített tál közepére púpozzuk, tetejére fektetjük a halszeleteket, részben bevonjuk a mártással, végül a felaprózott újhagymaszárral/snidlinggel, a maradk 1/2 citromból szeletelt karikákkal és paradicsomgerezdekkel díszítve azonnal tálaljuk. A maradék gombamártást külön tálban, forrón kínáljuk. Fejes saláta illik hozzá. Petrezselymes párolt rizzsel, rizibizivel is finom.

Italajánlat:

Félszáraz fehérbor

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

50 perc

Energiatartalom:

549 kcal/adag

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 3 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 3 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Halfilé tárkonyos
burgonyasalátával

Szezámos rántott ponty
kapros uborkával

Avokádós
tonhalsaláta

Halfilé
mandulás morzsában

Ringlis
krumplisaláta

Ráksaláta
narancskehelyben

Zöldséges halfilé
burgonyapikkelyben

Lazacos-kaviáros
kanapék

Tonhalas brokkolisaláta

Halszeletek almás
uborkamártásban

Rizssaláta
a tenger gyümölcseivel

Almás-zöldséges
heringsaláta
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: