DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Ribizlikrémkupola
csokoládéöntettel
Hozzávalók 4 személyre:
- 300 g piros ribizli
- 100 g szeder
- 100 g kristálycukor
- 4 ek. citromlé
- 1/4 kk. őrölt szegfűszeg
- 5 ek. rum vagy feketeribizli-likőr
- 6 zselatinlap (10 g)
- 1,5+1 dl tejszín
- 1,5 dl csokoládéöntet
- 1 ek. vágott pisztácia
- 4 citromfűbóbita
1. Megmossuk és lecsepegtetjük a gyümölcsöket. 8 szép ribizlifürtöt és 4 szem szedret félreteszünk a díszítéshez, a többi ribizlit leszemezzük, és a szederrel együtt lábaskába szórjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a szegfűszeget, mérsékelt tűzön 10 percig főzzük. Egy-két pörgetéssel összeturmixoljuk, laza szövésű szűrőn áttörjük, hozzáadjuk a rumot/likőrt.
2. Beáztatjuk a zselatinlapokat 6-8 dl hideg vízbe, 5 perc múlva kinyomkodjuk, 2-3 ek. forró krémben olvadásig keverjük, majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez adjuk. Jéghideg vízfürdőbe állítva kihűtjük, végül óvatosan beleforgatunk 1,5 dl kemény habbá vert tejszínt.
3. Hideg vízzel kiöblítünk 4 db kb. 2 dl űrtartalmú, sima oldalfalú kupolaformát (vagy kávéscsészét), belesimítjuk a krémet, és legalább 4 órára betesszük a hűtőbe (ha kimaradna belőle, pohárba-kehelybe simítjuk, és abban is kínáljuk).
4. Tálalás előtt kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Késhegggyel fellazítjuk a krémet a formák belső pereme mentén, majd néhány másodpercre óvatosan meleg vízbe mártjuk őket, és 4 kistányérra borítjuk belőlük a krémet. Részlegesen bevonjuk a csokoládéöntettel, megszórjuk pisztáciával, és habgirlanddal, szederszemekkel, ribizlifürtökkel és citromfűbóbitákkal díszítjük.
Elkészítési idő:
40 perc
+4 óra hűlési idő
Energiatartalom:
391 kcal/adag
Nehézségi fok: