LEVESEK > Levesek hússal
Egyszerűsége ellenére a legízletesebb levesek egyike, amelynek jóságát a sovány csirkehús és a sokféle finom zöldség együttese adja meg.

Fotó: Elendel
Tavaszi
csirkeraguleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g zöldspárga
- 200 g zsenge sárgarépa
- 1 közepes karalábé
- 100 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 250 g csirkemellfilé
- 2 ek. olaj
- 1 dús szál citromfű
1. A zöldspárgát alaposan megmossuk (nem kell meghámozni!), a fás szárvégeket leválasztjuk, a sípokat 3-4 cm-es darabokra vágjuk, a spárgafejeket félretesszük. A sárgarépát és a karalábét megtisztítjuk, a sárgarépát karikákra, a karalábét apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk. A fokhagymát és 8-10 szem borsot teatojásba zárunk. A húst leöblítjük, 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a húst, élénk tűzön 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a karalábét, a felaprózott spárgát és a sárgarépát, további 1 percig pirítjuk. Felöntjük 1,5 liter hideg vízzel, beletesszük a teatojást, kissé megsózzuk, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 15 percig főzzük.
3. A levesbe dobjuk a zöldborsót (ha mélyhűtött, fagyos állapotban), valamint a spárgafejeket, és továbbra is szelíd tűzön további 8-10 percig főzzük. Kiemeljük belőle a teatojást, ízlés szerint utánasózzuk, és máris tálalhatjuk. Tetejét megszórhatjuk vékony csíkokra szelt citromfűlevélkékkel, díszíthetjük tetszés szerinti zöldfűszerbóbitákkal.
Tippek:
– Friss zöldspága helyett készíthetjük mélyhűtöttből is; forró vízzel leöblítve éppen csak annyira puhítjuk fel, hogy le tudjuk választani a spárgafejeket és fel tudjuk aprítani a szárakat, majd a zöldborsóval egyidejűleg adjuk a forrásban lévő leveshez, a többi ugyanaz.
– Ízesíthetjük 1-2 kk. citromlével vagy tárkonyecettel is.
– Gazdagíthatjuk 50-80 g belefőzött apró levestésztával (eperlevél, csiga) vagy kerek szemű rizzsel is, amelyeket a zöldborsóval-spárgafejekkel egyidejűleg adunk a leveshez.