VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák
Bár a voltaképpen egyszerű kelt tészta készítésétől sok kezdő és nem kezdő háziasszony és háziúr ódzkodik, egy bizonyos: a sülőfélben lévő, különféle töltelékekkel gazdagított tészta illata mindenkit a konyha felé csábít, legyen
az édes sütemény vagy sós italkorcsolya.

Fotó: Elendel
Spenótos-
szalámis csiga
Hozzávalók 10 csigához:
- A tésztához:
- 1 kk. kristálycukor
- 25 g élesztő
- 500 g finomliszt
- 1 csapott ek. só
- 5+1 ek. (classico) olívaolaj + a formához és a kenéshez
- A töltelékhez:
- 800 g spenót
- 300 g natúr gomolya sajt
- 200 g vékonyra szeletelt borsos szalámi
- 200 g fekete/vörös olívabogyó (kalamata)
- 2 közepes paradicsom
- néhány bazsalikom- vagy kisebb spenótlevél










1. A tésztához 1 dl vizet meglangyosítunk, oldódásig keverjük benne a kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk (10-15 perc). A lisztet mély (kelesztő-)tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, mélyedést készítünk a közepébe. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt (A), 2 dl langyos vizet és 5 ek. olívaolajat, majd a kézi robotgép dagasztóspiráljával fényesre kidolgozzuk (B). Lefedjük, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (35-40 perc).
2. Közben a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, lecsepegtetjük, és nagyobb serpenyőben – csak annyi vízzel amennyi a leveleken marad – megfonnyasztjuk. Leszűrjük, hűlni hagyjuk, alaposan kinyomkodjuk (előző nap is elkészíthetjük). A sajtot felszeleteljük és kisebb kockákra aprítjuk, az olívabogyókat kimagozzuk és félbevágjuk.
3. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra, aljába egy meleg vízzel félig telt konzervdobozt helyezünk (a jó kelt tészta süléséhez gőz kell!). Egy 26-28 cm átmérőjű (vagy két kisebb) kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és vékonyan megkenjük olajjal.
4. A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (C), és kb. 1,5 cm vastag, 40x50 cm-es téglalapra nyújtjuk. Tetejét megkenjük a maradék 1 ek. olajjal, egyenletesen beterítjük a felaprózott spenóttal úgy, hogy a széleken 5-8 cm „szabadon” maradjon. Meghintjük frissen őrölt borssal, kissé egymásra csúsztatva ráfektetjük a szalámiszeleteket (D), majd megszórjuk a sajtkockákkal és az olívadarabokkal.
5. 3-4 cm szélességben felhajtjuk a töltelékre a tészta két oldalsó, majd felénk eső szélét (E), aztán hosszanti irányban szorosan feltekerjük (F), és 8-10 db 5-6 cm-es darabra vágjuk (G). A tésztacsigák alját kissé összenyomkodjuk (H), nem túl szorosan a formába ültetjük, tetejüket és oldalukat körbekenjük olajjal (I). A formát nagy tepsibe állítjuk – sülés közben kicsöppenhet belőle az olaj és megég a sütő alján! – , és 1 órán át sütjük (tűpróba!).
6. Kivesszük a tésztát a sütőből, 5-8 percig a formában pihentetjük. Eltávolítjuk a karikát, a csigatortát lapos tálra csúsztatjuk, a tál szegélyét pedig paradicsomgerezdekkel és bazsalikom- vagy kisebb spenótlevelekkel díszítjük. Csigákra bontva vagy tortaszerűen szeletelve kínáljuk. Langymelegen, frissen a legfinomabb. Kitűnő italkorcsolya, de tartalmas levesek kísérőjeként is remek.
Tippek:
Az esetleg kimaradt csigákat kisebb sütőedényben vagy – bár kissé szétterülnek –, a forma mellé helyezve, a tepsiben sütjük meg, de tortaforma helyett süthetjük 6-8 cm mély, kb. 25x30 cm-es tepsiben is.