2020. augusztus 9.
Emőd napja van

SÜTEMÉNYEK > Rétesek

Az egész balkáni és kis-ázsiai térségben sütik és kedvelik ezt a mézes-diós
(vagy mandulás, mogyorós, pisztáciás) édességet, amelyet a legelegánsabb
éttermekben csakúgy megtalálhatunk, mint a jókedvű-harsány utcai árusoknál.


Fotó: Hemző Károly

Baklava

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 250 g lágy vaj
  • 500 g dió
  • 2 csapott kk. őrölt fahéj
  • 1 biocitrom
  • 20 db (5 csomag) réteslap
  • 200 g kristálycukor
  • 6 ek. méz
  • néhány citromfűlevél

1. Egy kb. 25x35 cm-es zománcos tepsit kikenünk vajjal, a többit felolvasztjuk. 24 szép gerezd kivételével durvára daráljuk a diót, és összekeverjük a fahéjjal. A citromot gondosan megmossuk.

2. 4 réteslapot félreteszünk „takarónak”. A tepsi aljára terítünk és méretére hajtogatunk, majd rétegenként megkenünk vajjal 4 réteslapot Megszórjuk 4-5 ek. dióval, aztán 2 vajjal megkent réteslap és ismét dió következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Tetejét betakarjuk a félretett, rétegenként ugyancsak megkent réteslapokkal, és 180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük (40 perc).

3. Közben 2,5 dl vizet, a cukrot, mézet, a citrom reszelt héját és átszűrt levét élénk tűzön 10 percig forraljuk, kissé besűrítjük.

4. A tésztát 5 percig a tepsiben pihentetjük, azután 12 kockára vágjuk, majd minden kockát átlósan félbe. A vágásvonalak mentén és a tepsi oldalán többször végighaladva megöntözzük a süteményt a forró sziruppal, a háromszögek tetejére ültetejük a félretett diógerezdeket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor csinosan tálra rendezzük, és citromfűlevelekkel díszítve kínáljuk.

Fontos:

Mivel a süteményt a tepsiben kell felvágnunk, az semmiképpen se legyen teflonbevonatú! Lehet zománcos, alumínium vagy éppen tűzálló üveg-, illetve cseréptál.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

1 óra 15 perc

Energiatartalom:

294 kcal/darab

Nehézségi fok:

Szezonális étel

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Padlizsános szendvics
tükörtojással

Mediterrán halfilé

Tzatzikivel töltött
paradicsom

Padlizsán
tükörtojással

Gazdag rizssaláta
tojással

Feta sajtos-
tonhalas babsaláta

Padlizsánkrémmel
töltött paprika

Joghurtos
sütőtökkrémleves

Mediterrán saláta

Feta sajtos-olívás
paradicsomsaláta

Feta sajtos falatkák

Tarka saláta
kertifűöntettel
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: