2021. január 23.
Zelma napja van

HÚSÉTELEK > Sertéshússal

A füstös-sós sonka zamatát még nemesebbé teszi a zöldfűszerekkel sütött,
omlós-foszlós kenyértészta. A sok várakozási idő miatt elkészítése hosszadalmasnak tetszik, ez csak a látszat – a sülő kenyér illata és látványa feledhetetlenné varázsolja az ünnep hangulatát.


Fotó: Hemző Károly

Tésztában sült
húsvéti sonka

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1,2 kg kötözött, füstölt sonka
  • 1 fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • A tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. kristálycukor
  • 25 g élesztő
  • 1 ek. só
  • 2 tojás+1 tojássárgája
  • 80 g vaj/margarin
  • 1/2-1/2 kk. szárított (vagy 1 - 1 szál friss) rozmaring, citromos kakukkfű és oregánó
  • 1 ek. tej vagy tejszín
A
B
C
D
E
F

1. Előző este megmossuk a sonkát, és beáztatjuk langyos vízbe. Másnap bő, hideg vízben feltesszük főni, hozzáadjuk a meghámozott hagymát, fokhagymát és a babérlevelet, majd fedő alatt, mérsékelt tűzön vajpuhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni.

2. A tésztához tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú masszát kapjunk, azaz kovászt készítünk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15 perc).

3. 1 dl langyos vízben elkeverjük sót és 2 tojást, majd a felolvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk, és (a kézi robotgép dagasztóspiráljával) fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A sonkát kiemeljük a levéből, alaposan lecsepegtetjük, aztán lehántjuk róla a kötözőzsineget, és szárazra törölgetjük. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit.

4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk (A), és belegyúrjuk a zöldfűszereket (ha frisseket használunk, előzőleg finomra vágjuk őket) (B). Tepsinagyságú lapra nyújtjuk, hosszanti széleit vékonyan átkenjük vízzel, majd a közepére fektetjük a sonkát, és ráhajtjuk-nyomkodjuk a tésztaszéleket (C). 5-5 cm-t meghagyva levágjuk a két végéről a fölösleges tésztát (D), összegyúrjuk, félretesszük. A tésztavégeket a „csomag” alá hajtjuk, és hajtogatott élével lefelé a tepsibe helyezzük (E). Konyharuhával letakarva, meleg helyen 20 percig kelni hagyjuk.

5. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A sütő aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt, fém edénykét/konzervdobozt (a puha, foszlós tészta sütéséhez gőz szükséges!). A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a tejjel/tejszínnel, és megkenjük vele a tésztát. Az összegyúrt tésztamaradékból 6-8 hosszú rudat sodrunk, átlósan berácsozzuk velük a tészta tetejét (F), és megkenjük tojássárgájával.

6. Betesszük a csomagot a forró sütőbe, és középső rácsálláson 35-40 percig, aranybarnára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd csinos vágódeszkára emeljük, és a szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. Kemény tojást, frissen reszelt vagy majonézes tormát, retket, újhagymát, mustárt kínálhatunk hozzá.

Italajánlat:

Könnyű, félszáraz vörösbor vagy rozé.

Kedvencekhez

Elkészítési idő:

2 óra
+ 2 és 1/2 óra

Energiatartalom:

930 kcal/adag

Nehézségi fok:

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Ha a kedvenceidhez akarod adni a receptet, lépjél be!
Ezt a receptet eddig 2 ember jelölte meg kedvencének.
Ezt a receptet Veled együtt 2 ember jelölte meg kedvencének.

Elküldöm a receptet ismerősömnek

Hozzászólások

Ha szeretnél kommentet írni, először lépjél be!
Még senki sem írt kommentet.

Hasonló receptek


Mimóza
tojássaláta

Diós fasírt
gyömbéres paprikával

Húsvéti zöldséges
tojásaszpik

Húsos
lilahagymatorta

Sonkás és
sajtos roló

Sonkás-tojásos
tavaszi saláta

Töltött tojás-
változatok

Tojásos-sajtos
gazdag saláta

Avokádókrém
paprikaladikban

Gazdag rizssaláta
tojással

Túrós zöldségtorta

Kaviáros-tojásos
falatkák
Megosztás a Facebook-on!Megosztás a Google+-on
Itt lehet belépni >>
Belépés / Regisztráció
E-mail:
Jelszó:
Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le legfrissebb receptjeinkről!

Név:
E-mail: