SÜTEMÉNYEK > Aprósütemények
Ebből a – megítélésem szerint legfinomabb – linzertésztából számtalan formájú, töltött és töltetlen aprósüteményt készíthetünk, amelyek nagy bája, hogy szinte korlátlan ideig elállnak, sőt idő haladtával egyre finomabbak, porhanyósabbak lesznek. Amikor vendégjárásra számítunk, jó, ha van belőlük abban a bizonyos jól zárható dobozban...

Fotó: Hemző Károly
Málnás szirmok
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
- 250 g finomliszt
- 250 g fagyos vaj/margarin
- 120 g darált mandula
- 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor
- 100 g porcukor
- só
- 1 tojássárgája
- A mázhoz és a töltelékhez:
- 50 g tortabevonó étcsokoládé
- 1 tojásfehérje
- 100 g porcukor
- 1 kk. citromlé
- piros ételfesték vagy málnaszörp
- 100 g málna- vagy ribizlilekvár
1. A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a felkockázott vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk a mandulát, a vaníliás cukrot, a porcukrot, 1 csipet sót és a tojássárgáját, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész). Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőben 1/2 órán át pihentetjük.
2. Lisztezett munkalapon 3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kiszúrjuk egy kb. 7 cm-es csepp- illetve sziromformával (vagy ilyen alakúra összenyomott pogácsaszaggatóval), 2-3 sütőpapírral bélelt tepsire/sütőlapra sorakoztatjuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
3. A mázhoz a csokoládét meleg vízfürdőbe állított lábaskába tördeljük, felolvasztjuk. A tojásfehérjét a porcukorral és 1 kk. citromlével simára keverjük, néhány csepp ételfestékkel/málnaszörppel rózsaszínűre festjük.
4. Megmártjuk benne a tésztaszirmok felét, rácsra rakosgatjuk őket, aztán megpöttyözzük a csokoládéval, és átlós irányban késheggyel belehúzunk. Kitámasztott ajtajú, kikapcsolt, langyos sütőben hagyjuk fényesre száradni (kb. 20 perc).
5. A maradék tésztaszirmokat megpöttyözzük a málna-/ribizlilekvárral, és tetejükre illesztjük a mázzal bevontakat. Fogyasztásig sütőpapírral rétegezve, fém- vagy műanyag dobozba zárva tároljuk.
Tippek:
– A máz készítéséhez ne habverőt, hanem fakanalat használjunk, mert ha felhabosodik, lyukacsos-rücskös lesz a sütemény teteje. A mázba mártott tészta aljáról tanácsos a tál szélén lehúzni a fölösleget.
– Mivel a cukormáz elég gyorsan megköt, az olvasztott csokoládépöttyöket haladéktalanul bele kell „cirmosítani”.
Italajánlat:
Tea, kávéfélék.