SÜTEMÉNYEK > Kevert tészták > Piskóták
Az eper és a csokoládé felülmúlhatatlan párost alkot, a velük készített sütemények, krémek, desszertek mindig biztos sikerre számíthatnak. Ezt a vonzó édességet három lépcsőben lehet elkészíteni, így jobban eloszlik az amúgy némi türelmet kívánó, de élvezetes munka.

Fotó: Hemző Károly
Csokoládés-
epres kocka
Hozzávalók kb. 24 kockához:
- A tésztához:
- 5 tojás
- 120 g porcukor
- 1 biocitrom- vagy narancs reszelt héja
- 30 g olvasztott vaj/margarin
- 1 ek. kakaó
- 120 g finomliszt
- 180 g eperlekvár
- A krémhez és a díszítéshez:
- 100 g babapiskóta
- 1/2 dl brandy
- 100 g tortabevonó étcsokoládé
- 450 g eper
- 50+50 g porcukor
- 3 zselatinlap (5 g)
- 250 g mascarpone
- 2+1 dl tejszín
- 1 tasak (10 g) habfixáló
- 2 ek. (cukrozatlan) kakaópor









1. Sütőpapírral kibélelünk egy 20x30 cm-es, mélyebb tepsit. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A tésztához habosra keverjük a tojásokat a porcukorral, hozzáadjuk a citrom-/narancshéjat, a vajat/margarint és a kakaóval összeszitált lisztet. A tepsibe simítjuk, 30-35 percig sütjük (tűpróba!). Hagyjuk kihűlni, aztán papírostul rácsra emeljük, és konyharuhával letakarva 12 órát pihentetjük.
2. A krémhez a babapiskótát darabosra törjük, meglocsoljuk a brandyvel (A). A csokoládét felaprózzuk (B). 12 szép szem epret félreteszünk a díszítéshez, a többit megmossuk, megtisztítjuk, apróra felkockázzuk (C), megszórjuk 50 g porcukorral. Beáztatjuk a zselatinlapokat 5 dl hideg vízbe.
3. A tésztát két lapra vágjuk, vágott felüket megkenjük az eperlekvárral (D). A mascarpónét habosra keverjük 50 g porcukorral. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk.
4. Az epret leszűrjük, levét és az eper felét péppé turmixoljuk. 1 kis merőkanál eperpéppel felolvasztjuk a jól kinyomkodott zselatint, hozzákeverjük a maradék pépet (E), majd gyors mozdulatokkal eldolgozzuk a mascarponéban (F). Beleforgatjuk a maradék epret, a babapiskótát, a csokoládét, végül a tejszínhabot (G). Elsimítjuk a krémet az egyik piskótalapon (H), lekváros oldalával felfelé tetejére illesztjük a másik lapot, és 6-8 órára a hűtőbe tesszük.
5. Tálalás előtt a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük. Megszórjuk a kakaóval a tészta tetejét, 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Némi távolságra egymástól csipkepapírral fedett tálra/tálcára sorakoztatjuk, tetejüket habrózsákkal és a félretett, felezett eperszemekkel díszítjük. Tálalásig hidegen tartjuk.
Tippek:
Ha kevés az időnk, készen vásárolt, óvatosan kihajtogatott piskótatekerecsből vagy hasábban, illetve lapban kapható kakaós piskótából is készíthetjük.
Elkészítési idő:
2 óra
+ 12 óra pihentetési idő
+ 8 óra hűlési idő
Energiatartalom:
217 kcal/kocka
Nehézségi fok: