VENDÉGVÁRÓ ÉTELEK > Csipegetnivalók, italkorcsolyák

Fotó: Elendel
Túrós-medvehagymás
pogácsa és stangli
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 1 dl tej
- 1 kk. kristálycukor
- 50 g élesztő
- 750 g finomliszt
- 1 csapott ek. só
- 250 g lágy vaj/margarin
- 250 g tejföl
- 3 tojássárgája + 2 a kenéshez
- 250 g tehéntúró
- 100 g edami vagy trappista sajt
- 30-35 medvehagymalevél
- 130 g tisztított tökmag
- 1 kk. olaj
1. A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az eltördelt élesztővel, felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük), hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölben elkevert 3 tojássárgáját és a túrót, összegyúrjuk (lágy tésztát kapunk!). Cipót formálunk belőle, nagyobb tállal letakarva (hogy meg ne kérgesedjen a teteje) vagy kelesztőtálban 1/2 órát kelesztjük.
2. A sajtot megreszeljük. A medvehagymát leöblítjük, szárazra lapogatjuk, vastag szárait leválasztjuk, leveleit apróra vágjuk. 30 g tökmagot félretesszük, a többit durvára vágjuk.
3. Lisztezett munkalapon szabályos téglalapra nyújtjuk a tésztát, megszórjuk a sajt és a medvehagyma felével, aztán rétesszerűen feltekerjük, konyharuhával letakarva 30 percig kelesztjük. Ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajttal és medvehagymával, valamint a felaprózott tökmaggal, feltekerjük, és újabb 30 percig kelesztjük.
4. 2 tojássárgáját elkeverünk 1 kk. olajjal. A tésztát két cipóra osztjuk. Az egyiket 3 cm vastagra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, 20 percig kelni hagyjuk.
5. A másik cipót kb. 20x30 cm-es lapra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk a félretett tökmaggal, és derelyevágóval vékony rudakra szeljük. A maradék tojássárgájával megkenjük a pogácsákat is, megszórjuk a maradék sajttal, majd a stanglival együtt betesszük a 210 °C-ra (légkeveréssel 180 °C-ra) előmelegített sütőbe, és 25-30 percig sütjük. A tepsiket 20 perc múlva megcseréljük. Frissen az igazi, de remekül bírja a mélyhűtést is.
Fontos:
A jó kelt tészta süléshez gőz kell, ezért sütés előtt beteszünk a sütő aljára egy meleg vízzel félig telt edénykét (tepsit/konzervdobozt).
Italajánlat:
Félszáraz borok, pezsgő, sör