SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Hemző Károly
Tojásos-sajtos
gazdag saláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 tojás
- só
- 1/2 fejes saláta
- 1 csokor retek
- 200 g kígyóuborka
- 2 közepes lilahagyma
- 100 g ementáli vagy füstölt sajt
- 3-4 szál petrezselyem
- Az öntethez:
- 100 g juhtúró
- 1 dl tejszín
- 200 g natúr joghurt
- 1/2 citrom leve
- 1-2 ek. méz
- 2 ek. (extra vergine) olívaolaj
- só, bors
1. A tojásokat megmossuk, hideg vízben feltesszük főni, majd amint a víz felforr, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt pontosan 13 percet pihentetjük, végül hideg vízbe merítve lehűtjük.
2. A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a retket (1-2 szem kivételével) és a hámozatlan kígyóuborkát karikákra, a lilahagymát karcsú gerezdekre szeljük. A sajtot apróra felkockázzuk.
3. Néhány formás salátalevéllel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a többit falatnyi darabokra tépkedjük, és a tál aljára terítjük (néhány szép reteklevelet is adhatunk hozzá!). Kisebb kupacokban a tetejére halmozzuk a zöldségeket, kirakjuk a meghámozott és elnegyedelt tojásokkal, közepére szórjuk a sajtot, végül a félretett, virágszerűen bevágott és kinyitott retekkel, valamint petrezselyemmel díszítjük.
3. Az öntethez sima krémmé keverjük a juhtúrót a tejszínnel, a joghurttal, a citromlével, a mézzel, az olívaolajjal, ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal, de a szépség kedvéért csak fogyasztáskor, az asztalnál adjuk a salátához. Előételként, egytálsalátaként, vagy a húsvéti sonka mellé kínálhatjuk. Fokhagymás pirítós illik hozzá.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé