DESSZERTEK > Kanalas édességek > Krémek és habok

Fotó: Hemző Károly
Ribizlikrémkehely
Hozzávalók 4 kehelyhez:
- 400 g ribizli
- 1/2 citrom leve
- 50 g porcukor
- 4 ek. illatos likőr (pl. triple sec, amaretto)
- 1 vaníliarúd
- illatos likőr
- 6 dl tej
- 4 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 1/2 tasak vaníliás pudingpor
- 3 zselatinlap (5 g)
- 2+1 dl tejszín
- 1/2 tasak habfixáló
- 1 tasak vanillincukor
1. A ribizlit megmossuk, 8 szép fürtöt félreteszünk a díszítéshez, a többit leszemezzük, összeturmixoljuk, szitakanálban áttörjük, majd elkeverjük a porcukorral, az átszűrt citromlével és a likőrrel.
2. A vaníliarudat felhasítjuk, a belsejéből kikapart péppel együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, fedő alatt 5-10 percig pihentetjük. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a pudingporral. Apránként hozzászűrjük a tejet, folyamatosan keverve besűrítjük, lehúzzuk a tűzről. A zselatint beáztatjuk 4-5 dl hideg vízbe, majd kinyomkodjuk, 2-3 ek. forró krémben felolvasztjuk, és a krém egészéhez adjuk. Beledolgozzuk a ribizlipépet, hagyjuk kihűlni.
3. Amikor a krém dermedni kezd, kemény habbá verünk 2 dl tejszínt, beleforgatjuk a krémbe, és arányosan elosztva 4 szépséges kehelybe szedjük. Lefedjük, 3 órára behűtjük.
4. Tálalás előtt a habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt, csillagcsőrös habzsákba szedjük, és dundi rózsákat nyomuk belőle a krém tetejére. A félretett ribizlifürtökkel, szederrel és citromfű-/mentalevélkékkel díszítve kínáljuk. További díszítésként pirított mandula, pisztácia, mogyoró vagy csokoládéforgács illik hozzá.
Változatok:
Egyéb piros, illetve bogyós/erdei gyümölcsökből, szilvából, barackfélékből is finom.
Elkészítési idő:
40 perc
+3 óra hűlési idő
Energiatartalom:
413 kcal/kehely
Nehézségi fok: