SALÁTÁK ÉS DRESSZINGEK > Egytálsaláták

Fotó: Elendel
Feta sajtos-
tonhalas babsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 doboz natúr konzerv fehér bab (kb. 400 g/doboz)
- 1 csokor újhagyma
- 1 csokor retek
- 2 szál szárzeller zöldjével
- 15-20 csokor madársaláta
- 2 doboz tonhal natúr lében (kb. 180 g/doboz)
- 250 g görög feta vagy kecskesajt
- Az öntethez:
- 4 ek. fehérborecet vagy almaecet
- só, bors
- 1 kk. méz
- 6 ek. (extra vergine) olívaolaj
1. A babot szűrőtálba csúsztatjuk, bő, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, az újhagymát egy kevés zöldjével együtt felkarikázzuk, és a babhoz adjuk.
2. Az öntethez a bor-/almaecetben oldódásig keverünk 1/2 kk. sót, hozzáadunk néhány tekerésnyi őrölt borsot, a mézet és apránként az olívaolajat. A babra locsoljuk, összekeverjük, lefedjük, szobahőmérsékleten 1 órán át érleljük.
3. A retekszemeket karcsú gerezdekre, a szárzellert vékony karikákra vágjuk. Az ép-szép retekleveleket, a zellerzöldjét és a madársalátát megmossuk, kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit nem túl mély tálba szórjuk. A tonhalat és a sajtot lecsepegtetjük, kisebb falatnyi darabokra vágjuk vagy eltördeljük.
4. A retket, a zellert és a tonhalat lazán összeforgatjuk a babbal, majd a leveles salátafélékkel, végül tálra púpozzuk, megszórjuk a sajtdarabkákkal, és a félretett saláta-, illetve zellerlevelekkel díszítve tálaljuk. Sokmagos péksüteményt, pirított kenyeret kínálhatunk mellé.
Tippek:
– Madársaláta helyett (amelyet apró kis csokrokban hagyunk, csak a szárvégi gyökérrészeket távolítjuk el!) készíthetjük rukolával, bébispenóttal, kócos endiviasalátával; retek helyett koktélparadicsommal is.
– A többféle saláta helyett készen kapható salátamixből is remek.
– Konzerv helyett készíthetjük 1 babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával ízesített, előzőleg megfőzött 300 g száraz fehérbabból is, a többi ugyanaz.
Italajánlat:
Félszáraz fehérbor vagy rozé
Elkészítési idő:
25 perc
+ 1 óra érlelési idő
Energiatartalom:
560 kcal/adag
Nehézségi fok: