FŐZELÉKEK

Fotó: Elendel
Spenótfőzelék
bundás bagettel
Hozzávalók 4 személyre:
1. A spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. Nagyobb edényben felforralunk 3-4 liter vizet, kissé megsózzuk, beleszórjuk a spenótot, és 3-4 percig főzzük (ha szép zsenge, csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad, fedő alatt néhány perc alatt megfonnyasztjuk). A zsemléket beáztatjuk 2 dl tejbe. A spenótot leszűrjük, kinyomkodjuk belőle a vizet, majd (botmixerrel) nem túl pépesre aprózzuk.
2. A vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, lehúzzuk a tűzről. Simára keverjük 8 dl tejjel, a spenóttal, az áztatáshoz használt tejben pépesre eldolgozott zsemlékkel, ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, és összeforraljuk-besűrítjük (ha túl sűrű, kevés tejjel hígíthatjuk).
3. A tojásokat mélyebb tálba ütjük, éppen csak felverjük 4 dl tejjel, beleforgatjuk a bagettszeleteket, és forró, bő olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Papírkendőre fektetve felitatjuk róluk az olajat, 2-2 szeletet a főzelék tetejére fektetünk, és azon melegében tálaljuk. Kínálhatunk hozzá személyenként 2-2 tükörtojást is.